Wednesday, January 21, 2009

Το μεγάλο στοίχημα της Θεσσαλονίκης για πράσινο που πηγαίνει στον κουβά!!!


  1. Το μεγάλο στοίχημα της Θεσσαλονίκης για πράσινο που πηγαίνει στον κουβά!!!

Η Θεσσαλονίκη σήμερα βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή. Έχει μια χρυσή ευκαιρία που αν πάει χαμένη….χάθηκε! Η νύφη του Θερμαϊκού με πολύ κόπο τα κατάφερε και μπήκε στο Top 10 των Ευρωπαϊκών πόλεων με τη μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση (Τρίτη παρακαλώ). Έχουμε ξεπεράσει κατά το διπλάσιο τα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τα αιωρούμενα σωματίδια και ας είναι μια πόλη Μονό 1,5 εκατ. Πληθυσμού!! Επιπλέον σήμερα η Θεσσαλονίκη έχει υποπολλαπλάσια αναλογία έκτασης πρασίνου (περίπου 3 τ.μ.) ανά κάτοικο από το κατώτατο διεθνώς παραδεκτό όριο(20 τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο) δηλαδή περίπου 6,5 φόρες μικρότερη.

Κι όμως υπάρχει ελπίδα…?

Η Θεσσαλονίκη έχει μια τεράστια πρόκληση. Ένα παιχνίδι ζωής και Θανάτου που η νίκη είναι το μόνο αποδεκτό αποτέλεσμα……Τα στρατόπεδα!!Στρατόπεδα Δυτικής Θεσσαλονίκης

Έχει μέσα στον αστικό ιστό της, στρατόπεδα που καταλαμβάνουν ένα σημαντικό αριθμό στρεμμάτων και τα οποία είναι τα περισσότερα σκουπιδότοποι και προσπαθούν να τα εκμεταλλευτούν διάφορα κοράκια!! Το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης είχε υποσχεθεί ότι πολλά από τα στρατόπεδα αυτά θα παραχωρηθούν στους Δήμους και εν συνεχεία θα γίνουν χώροι πρασίνου για τους πολίτες. Κι όμως μέχρι σήμερα τίποτα δεν έγινε!

Τα στρατόπεδα πρέπει να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για δημιουργία χώρων πρασίνου! Χρειάζεται όμως αγώνας και εγρήγορση από όλους μας.

Δεν θέλουμε άλλο τσιμέντο ρε φίλε! Είδα πως την καταντήσατε την πόλη!! Δεν θέλουμε στρατόπεδα σκουπιδότοπους ή νεκροταφεία παλιών εξοπλισμών. Απαιτούμε Πράσινο! Πράσινο για να Αναπνέει ο πολίτης .

Είναι επιτακτική ανάγκη τα στρατόπεδα να γίνουν μεγάλα πάρκα δίνοντας ανάσα στην πόλη μας. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τα παρακάτω στρατόπεδα:
1. Στρατόπεδο Παύλου Μελά

2. Στρατόπεδο Καρατάσιου

3. Συμμαχικά μνήματα

4. Στρατόπεδο Κόδρα

5. 3ο Σώμα στρατού κλπ.

Όλες αυτές οι εκτάσεις πρέπει να αξιοποιηθούν και να γίνουν ΜΟΝΟΝ χώροι Πρασίνου!

Γιατί να μην φύγει το τρίτο σώμα στρατού από το κέντρο της πόλης και να πάει κοντά στο καινούριο 424 ή κάπου αλλού ΕΚΤΟΣ Θεσσαλονίκης? Είναι δυνατόν εν έτη 2008 να υπάρχει τέτοια έκταση στο κέντρο της πόλης για στρατιωτική εκμετάλλευση?

3ο Σώμα στρατού

Γιατί να μην αξιοποιηθεί ο χώρος του και να γίνει ένας τεράστιος χώρος στάθμευσης υπόγειος διατηρώντας από πάνω τα όμορφά διατηρητέα κτήρια και γκρεμίζοντας τις παράγκες που υπάρχουν με σκοπό να δημιουργηθεί ένα πρότυπο πάρκο με πολύ πράσινο?

Γιατί το Στρατόπεδο Καρατάσιου και Παύλου Μελλά να μην γίνουν διαδημοτικά πάρκα για τους πολίτες της Θεσσαλονίκης? Γιατί σιγά σιγά να κατακερματίζονται τα στρέμματα αυτά για να αξιοποιηθούν για το θεαθήναι? Μήπως θα ξανά ζήσουμε στιγμές όπως Νέο δημαρχείο?

Γιατί το Στρατόπεδο Κόδρα να έχει αυτά τα χάλια και να μην αξιοποιηθεί κατάλληλα δημιουργώντας έναν χώρο πολιτισμού μέσα στο πράσινο?

Στρατόπεδο Κόδρα

Σε αυτήν την πόλη πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι για να κάνουμε την Θεσσαλονίκη όχι όμορφη άλλα απλά κατοικήσιμη, Ανθρωπίνη και Φιλική Πρέπει Να Απαιτήσουμε Από όλους Τους υπεύθυνους αυτό που μας αναλογεί.

Όλοι μαζί για μια καλύτερη ζωή…

Πηγή:http://thess.gr/blog