Wednesday, October 23, 2013

Η Απαξίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Γράφει ο Ιάκωβος Ποθητός


Ότι οι πολιτικοί αγωνίζονται μανιωδώς για να απαξιώσουν τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσο περισσότερο μπορούν, είναι κάτι που το γνωρίζουν όσοι ασχολούνται με τα θέματα που απασχολούν τους Δήμους.
Η περιφρόνηση των πολιτικών προς τους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εκδηλώθηκε για μια
ακόμη φορά με την ψήφιση του νόμου 4177/2013 που δημοσιεύθηκε στο υπ’ αριθμ. 173/8-0802013 Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.
Σύμφωνα με τον σχετικό νόμο οι Δήμοι, οι δήμαρχοι, τα Δημοτικά Συμβούλια πετιούνται στο καλάθι των σκουπιδιών, προκειμένου είτε να εξυπηρετηθούν μικροπολιτικά συμφέροντα (ψηφοθηρία), είτε να περάσουν υπηρεσίες του Δήμου σε ιδιώτες.
Από τον περασμένο Αύγουστο, κανέναν λόγο δεν έχουν για την λειτουργία των Λαϊκών Αγορών οι δήμαρχοι και τα Δημοτικά Συμβούλια της Αττικής και Μακεδονίας.
Συγκεκριμένα, στο Κεφάλαιο Γ΄ με θέμα «ΡΥΘΜΙΣΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ» στο άρθρο 32 διαβάζουμε μεταξύ άλλων:
Το ύψος του ημερήσιου τέλους, η διαδικασία και ο τρόπος καταβολής και είσπραξής του, καθώς και κάθε σχετικό θέμα, ρυθμίζονται με αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών Αττικής και του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης αντίστοιχα, για τις λαϊκές αγορές που λειτουργούν στην Περιφέρεια Αττικής και στη μητροπολιτική ενότητα Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίες εγκρίνονται από τον αντίστοιχο Περιφερειάρχη.
Και πιο κάτω:
Οι υπόχρεοι καταβολής του ημερήσιου τέλους στους φορείς λειτουργίας των λαϊκών αγορών απαλλάσσονται από το τέλος υπέρ δήμων του άρθρου 21 του β.δ. 24−
9/20.10.1958 (Α΄171) για την καθαριότητα και αποκομιδή των απορριμμάτων των χώρων που χρησιμοποιούνται από τις λαϊκές αγορές και από το τέλος για τη χρήση των χώρων λειτουργίας των λαϊκών αγορών της παρ. 9 του άρθρου 13 του β.δ. 24−9/20.10.1958 (Α΄171).
Το πως συμπεριφέρεται η κεντρική εξουσία (αυτή ντε που μάχεται να εξαλείψει την διαφθορά!) προς τους Δήμους και τους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, φαίνεται από τα σχόλια ή τις κουβέντες σε φιλικές ομηγύρεις.
• Για να πάρει κάποιο έργο υποδομής ένας δήμος θα πρέπει ο εργολάβος να είναι του υπουργού ή του μεγάλου πολιτικού παράγοντα που μεσολαβεί για να εγκριθεί το αίτημα!
• Για να συμπεριληφθεί ένας Δήμος στα προγράμματα του ΕΣΠΑ πρέπει να είναι ο δήμαρχος του συστήματος που «εξυπηρετεί» ανάγκες εκείνων που δίνουν την έγκριση!
Πως να αντιμιλήσουν οι υπηρέτες – δήμαρχοι στους αφέντες πολιτικούς όταν τα εκατομμύρια ευρώ για επιμορφώσεις ή κοινωνικές παρεμβάσεις, αντί να δίνονται στους Δήμους, τα λυμαίνονται οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που πλην ελαχίστων, οι υπόλοιπες, αν ελεγχθούν σωστά, θα βρεθούν στην δύσκολη θέση να δικαιολογήσουν ποιους πολίτες επιμόρφωσαν (πραγματικά κι όχι ποιους εμφανίζουν στις καταστάσεις) και πιο ήταν το αποτέλεσμα στις κοινωνικές παρεμβάσεις που ανέλαβαν να πραγματοποιήσουν;
Σωπαίνουν λοιπόν όλοι, δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, φορείς, ευελπιστώντας ότι οι πολιτικοί – αφεντικά θα εκτιμήσουν την σιωπή τους και θα τους ρίξουν κανένα κοκαλάκι να γλύψουν για να «παινευτούν» κι αυτοί με τη σειρά τους στους δημότες ότι διεκδίκησαν και κέρδισαν κάποιο πρόγραμμα. Για λύπηση είναι όσοι εξακολουθούν να είναι υπηρέτες του πολιτικού συστήματος που κατέστρεψε τη χώρα.
Το περίεργο όμως στην περίπτωση της ψήφισης του νόμου για τις Λαϊκές Αγορές είναι, πως δεν αντέδρασαν ούτε οι δήμαρχοι αλλά ούτε και τα σωματεία εργαζομένων στους Δήμους! Αυτοί που αγωνίζονται (και δικαιολογημένα) για να μη χάσουν τη δουλειά τους! Ποια εξήγηση μπορούν να δώσουν;
Χάνονται πόροι από τους καταχρεωμένους Δήμους και δεν αντιδρά κανείς από τους άμεσα ενδιαφερομένους!
Μπροστά πάντως στην αναλγησία των πολιτικών, η απάντηση των Δήμων πρέπει να είναι μόνο μία.
Η δημιουργία Δημοτικών Αγορών όπου οι παραγωγοί κι οι επαγγελματίες θα πωλούν τα είδη τους και κατάργηση των Λαϊκών Αγορών.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει κάποτε να αντιδράσει.
Οι αιρετοί φέρουν τεράστια ευθύνη γιατί ποτέ δεν αντέδρασαν δυναμικά στις άθλιες μεθοδεύσεις του πολιτικού συστήματος.
Τους δίνεται τώρα μία πολύ καλή ευκαιρία.
Θα την εκμεταλλευτούν;
Ζητούνται δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι άξιοι να ανταποκριθούν στο ρόλο τους…
 olympiada

No comments: