Να ξαναζωντανέψει το Καραμπουρνάκι
Άρθρο του εκδότη Αντώνη Μαλιάρη στην εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ Θεσσαλονίκης» Απρίλιος 2008
Τα τελευταία χρόνια η εικόνα αυτή έσβησε λόγω της υποβάθμισης της περιοχής. Τα σκουπίδια και οι βρομιές πήραν τη θέση της και αυτό είναι φανερό σε όλο το μήκος της ακτής, με αποτέλεσμα η περιοχή να μην είναι προσβάσιμη σε όσους θέλουν να κάνουν έστω και ένα περίπατο
Έχω τη γνώμη ότι δεν απαιτούνται μεγάλα χρηματικά ποσά (αν αυτό είναι ο λόγος), για να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις ώστε να καθαρίσει η περιοχή από τα λήμματα και τα σκουπίδια…
Έρχονται καμιά φορά στη σκέψη μας εικόνες της Θεσσαλονίκης της δεκαετίας του ’50 ή και του ’60 για να μας γεμίσουν θλίψη, καθώς διαπιστώνουμε η ομορφιά που είχαν κάποτε κάποιες περιοχές έσβησε, ύστερα από την αδιαφορία και την εγκατάλειψη από τους αρμόδιους φορείς.
Μια απ’ αυτές τις περιοχές και μάλιστα από τις ομορφότερες, είναι το Καραμπουρνάκι και συγκεκριμένα η ακτή που εκτείνεται από το Μέγαρο Μουσικής ως το «Παλατάκι»
Ανατρέχοντας κανείς στο παρελθόν θα βρει εκεί μια όμορφη «γωνιά» του Θερμαϊκού, όπου οι πολίτες χαίρονταν την παραλία, κολυμπούσαν στη Θάλασσα(!), έκαναν τη βόλτα τους με τα καραβάκια και απολάμβαναν τον καφέ τους στα γραφικά ταβερνάκια αντικρίζοντας απέναντι την πόλη και το ηλιοβασίλεμα!
Τα τελευταία χρόνια η εικόνα αυτή έσβησε λόγω της υποβάθμισης της περιοχής. Τα σκουπίδια και οι βρομιές πήραν τη θέση της και αυτό είναι φανερό σε όλο το μήκος της ακτής, με αποτέλεσμα η περιοχή να μην είναι προσβάσιμη σε όσους θέλουν να κάνουν έστω και ένα περίπατο.
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ
Η κατάσταση αυτή ξεσήκωσε όπως είναι εύλογο, τους κατοίκους της περιοχής που διαμαρτύρονται συνεχώς και ζητούν την προστασία της παραλιακής ζώνης στο Καραμπουρνάκι.
Δυστυχώς, όμως, αυτές οι φωνές συναντούν την ολιγωρία και την αδιαφορία των αρμόδιων φορέων και δημοτικών αρχών, που θα έπρεπε να εκπονήσουν εδώ και χρόνια ένα σχέδιο ανάπλασης και εξωραϊσμού και να φροντίσουν για την άμεση υλοποίησή του.
Έχω τη γνώμη ότι δεν απαιτούνται μεγάλα χρηματικά ποσά (αν αυτό είναι ο λόγος), για να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις ώστε να καθαρίσει η περιοχή από τα λήμματα και τα σκουπίδια και να δημιουργηθεί μια ξεχωριστή παραλιακή ζώνη που θα προσελκύσει τους πολίτες για την αναψυχή τους στον ελεύθερο χρόνο τους. Και πιστεύω ότι μαζί με το υπόλοιπο τμήμα του Θερμαϊκού, που επίσης χρειάζεται να εξωραϊστεί, μπορεί να δημιουργηθεί ένα ενιαίο παραλιακό μέτωπο, (πάρκο;) που θα αποτελεί το στολίδι του πολεοδομικού μας συγκροτήματας.
ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΣ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ
Άραγε είναι τόσο δύσκολο να χαρακτεί ένα παραλιακός πεζόδρομος , που θα κάνουν περίπατο οι πολίτες;
Τουλάχιστον μέχρι να γίνουν τα μεγάλα έργα που ονειρεύεται ο Δήμος (!) τα οποία θζ χρειαστούν 30 και πλέον χρόνια, καθώς προϋποθέτουν απαλλοτριώσεις.
Είναι τόσο δύσκολο να κατασκευαστεί μια προβλήτα για την πρόσδεση μικρών σκαφών, ώστε οι φίλοι της θάλασσας να την αολαμβάνουν ακόμη καλύτερα με ένα ακόμη άθλημα;
Αυτό το έχουν κατορθώσει και τα μικρότερα νησιά μας, ενώ ο Δήμος Καλαμαριάς και ο Δήμος Θεσσαλονίκης, αν και έχουν τόσα έσοδα από τα δημοτικά τέλη, δεν μπόρεσαν να κάνουν κάτι αξιόλογο.
Αν αυτό είναι δύσκολο, όπως φαντάζομαι ότι θα μας πουν, επειδή δεν έχουν χρήματα, ας καθαρίσουν σε πρώτη φάση τουλάχιστον την παραλία.
Είναι μια δουλειά που κοστίζει ελάχιστα! Ιδιαίτερα το τμήμα που αρχίζει από το Ποσειδώνιο και φτάνει στο Shark χρήζει επέμβαση της υγειονομικής υπηρεσίας και του ειαγγελέα.
Οι κάτοικοι της περιοχής όχι μόνο υποφέρουν από τη δυσοσμία και τις ακαθαρσίες που δεν καθαρίζει η δημοτική αρχή… Είναι βλέπεις, στα όρια των δύο δήμων και υπάρχει ο «διαγωνισμός» για το ποιος πρέπει ή όχι να καθαρίσει αυτό το χώρο.
ΤΟ ΠΑΛΑΤΑΚΙ
Στην ίδια περιοχή βρίσκεται και το Παλατάκι που θα πρέπει επιτέλους να αποδοθεί στο λαό της Καλαμαριάς, αλλά και της Θεσσαλονίκης γενικότρα και να χρησιμοποιηθεί ως πολιτιστικό κέντρο, πινακοθήκη ή ως μουσείο Ναυτικού που δεν υπάρχει σήμερα στην πόλη μας.
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί θα πρέπει να είναι η κατοικία του εκάστοτε υπουργού Μακεδονίας-Θράκης;
Αυτό από μόνο του αποτελεί πρόκληση, αλλά έρχεται και σε αντίθεση με όσα κατά καιρούς μας λένε για έλλειψη χρημάτων και κονδυλίων για να γίνουν τα απαραίτητα έργα.
Το Παλατάκι με μια καλή διαχείριση, θα έφερνε από μόνο του αρκετά έσοδα για να συντηρεί ολόκληρη την περιοχή και να καλύπτει τις δαπάνες για τον ευπρεπισμό της (πεζοδρόμια, καθαριότητα κ.ά.)
Η αξιοποίηση του χώρου αυτού θα προσδώσει επιπλέον, μεγαλύτερη αξία και θα αναβαθμίσει την περιοχή και του πρώην στρατοπέδου Κόδρα (όπου πρέπει επιτέλους να ολοκληρωθούν κι εκεί τα έργα).
Θα αναδειχθεί επίσης, ως χώρος πολιτισμού, που, σε συνδυασμό με το φυσικό περιβάλλον, θα τραβήξει το ενδιαφέρον των τουριστών και θα αυξήσει την επισκεψιμότητα της πόλης μας.
Και το σημαντικότερο είναι ότι θα το απολαμβάνουν οι κάτοικοι της περιοχής και όχι μόνο.
Είναι, λοιπόν, καιρός, οι δημοτικοί μας «άρχοντες» να παίρνουν πιο γρήγορα αποφάσεις και, το βασικότερο, να τις υλοποιούν γρήγορα και έγκαιρα και να μην περιμένουν…
ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Ως λαμπρό παράδειγμα ανάπλασης παραλίας και πλωτής μαρίνας αναφέρω το παράδειγμα του δημοτικού διαμερίσματος των Πυργαδικίων Χαλκιδικής.
Αυτό το μικρό, γραφικό χωριό με τους δραστήριους κοινοτάρχες κατόρθωσε και μπήκε σε κοινοτικό πρόγραμμα και μέσα σε λίγο καιρό ολοκλήρωσε τα έργα της παραλίας του που την κάνουν ζηλευτή.
ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ, ΟΙ ΚΟΙΝΟΤΑΡΧΕΣ ΤΩΝ ΠΥΡΓΑΔΙΚΙΩΝ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ Σ’ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΜΕΑ!!!