Thursday, January 20, 2011

Tις επόμενες εκλογές δεν θα τις κερδίσει η Ν.Δ. αλλά ο Α. Σαμαράς

 factorx
 

του Κώστα Ροδινού

Μέσα στην …αντάρα του πρόσφατου «γαλάζιου ανασχηματισμού» πέρασε εν πολλοίς ασχολίαστη η δήλωση του Αντώνη Σαμαρά “δεν πιστεύω στη λογική του ώριμου φρούτου, υπηρετώ την λογική των ανατροπών”.
Γιατί άραγε ο πρόεδρος της ΝΔ αισθάνθηκε την ανάγκη να κάνει αυτήν την δήλωση, την ώρα μάλιστα που ανακοίνωνε την αναδιάταξη των κομματικών στελεχών;
Ο κυριότερος λόγος, κατά την γνώμη μου, είναι η καλλιεργημένη από την κυβερνητική προπαγάνδα, (ενισχυμένη μάλιστα από την «γαλάζια βουλευτική απραξία»), εντύπωση ότι ο κ. Σαμαράς,  αυτή τη δεδομένη χρονική συγκυρία, επενδύει περισσότερο στη φθορά της Κυβέρνησης,  παρά  στην ανατροπή της! Στον κόσμο  επικρατεί η αντίληψη ότι ο κ. Σαμαράς  έχει επιλέξει την  τακτική του «ώριμου φρούτου».
Για τον μέσο άνθρωπο είναι λογικό να σκέφτεται έτσι! Με δεδομένα τα προβλήματα και την δύσκολη κατάσταση που πρέπει να διαχειριστεί, ο καθένας θα έλεγε «απελθέτω απ’ εμού το ποτήριον τούτο»,  μέχρι νεωτέρας!  Ο Αrchaeopteryx  σ’ ένα πρόσφατο σχόλιό  του συνόψισε επιγραμματικά: «Ο πολύς κόσμος, σε όλα τα επίπεδα, είναι φοβισμένος, και στον φόβο (και όχι μόνο) όλοι κοιτάνε την επιβίωσή τους. Ο πολύς κόσμος, επίσης δεν μοιάζει να πολυζορίζεται από τα χυδαία ψέματα αυτής της Κυβέρνησης. Ένα από τα επιτεύγματα των πολιτικών μας και των ΜΜΕ που τους αναδεικνύουν είναι η αποδοχή του ψέματος. Λάθος, θα μου πείτεαλλά το ψέμα έχει γίνει αλήθεια. Οι πασόκοι είναι παμπόνηροι. Ξέρουν ότι ηβάσητους, σε επιλογή Πασόκ ή ΝΔ δύσκολα θα διαλέξει ΝΔ. Ξέρουν ότι πολλοί σιωπηλοί ψηφοφόροι της ΝΔ κάνουν σιωπηλά τον σταυρό τους πουάντε επιτέλους”, κάποιος να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά.
Αυτή, κατά τη γνώμη μου, είναι η βασικότερη αιτία που ο κ. Σαμαράς δεν έχει ακόμα πάρει κεφάλι στις δημοσκοπήσεις. Πρέπει να διώξει αυτόν τον φόβο και να δημιουργήσει την ελπίδα.
Πρόωρες εκλογές;
Το  ερώτημα είναι, πώς αλλάζεις αυτήν την αντίληψη;
Πρώτον να ξορκίσει το φόβο των πρόωρων εκλογών. Η Ν.Δ. ακούει εκλογές και …τρέμει! Επώνυμα στελέχη της μάλιστα, δημοσίως έχουν τοποθετηθεί εναντίον της  πρόωρης προσφυγής στις κάλπες! Όταν ο κόσμος ακούει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απεύχεται τις εκλογές καταλαβαίνει α) ότι δεν είναι έτοιμο και β) ότι φοβάται τις εκλογές! Ε, όταν ο κόσμος σκέφτεται έτσι, τότε δεν θα  σ΄ εμπιστευτεί ποτέ!
Δεύτερον, να υποβάλλει πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης. Γιατί να υποβάλλει πρόταση μομφής; Πρώτον γιατί η Κυβέρνηση Παπανδρέου προεκλογικά κορόϊδεψε τον ελληνικό λαό και δεύτερον μας υποδούλωσε στο μνημόνιο, το οποίο οδηγεί τη χώρα στη χρεοκοπία.  Τι άλλο περιμένει; Ξέρω τον αντίλογο.  «Η πρόταση μομφής συσπειρώνει την Κ.Ο. του κόμματος», «καμιά κυβέρνηση δεν έπεσε μετά από πρόταση μομφής». Τα γνωστά! Απλώς, να επισημάνω ότι το 2008 ο κ. Παπανδρέου είχε καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον της Κυβέρνησης Καραμανλή, μόλις έξη μήνες μετά τις εκλογές!
Μια τέτοια ενέργεια, που αποτελεί κορυφαία κοινοβουλευτική στιγμή, έχει τεράστιο πολιτικό συμβολισμό. Αυτή τη δεδομένη χρονική στιγμή μάλιστα, εκφράζει και την κοινή γνώμη!   Επιπλέον, στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στο εκλογικό σώμα ότι,  ως αντιπολίτευση,  είσαι έτοιμος και διεκδικείς την ευκαιρία σου! Δεν περιμένεις τη σειρά σου!
Και κάτι ακόμα, φέρνεις ενώπιον των ευθυνών τους όλους τους, εκ του ασφαλούς, εσωκομματικούς επικριτές, που προσπαθούν να απορροφήσουν την κοινωνική κριτική και να προστατέψουν την κυβέρνηση, υποκαθιστώντας παράλληλα και την αντιπολίτευση!
Κυβερνητικό πρόγραμμα
Αρκεί, όμως, να θέλεις να κυβερνήσεις για να σ’ εμπιστευτεί το εκλογικό σώμα; Βεβαιότατα όχι! Πρέπει να πείσεις ότι μπορείς να κυβερνήσεις καλύτερα! Τι κάνεις επομένως;
Πρώτον, παρουσιάζεις καλύτερη κυβερνητική ομάδα. Μια τολμηρή κατά τη γνώμη μου πρόταση που θα προκαλούσε αίσθηση στην κοινή γνώμη και θα αντιμετωπιζόταν θετικά είναι η εξής: Να δηλώσει ο Πρόεδρος της Ν.Δ. ότι θα σχηματίσει μια κυβέρνηση τεχνοκρατών στην οποία δεν θα συμμετάσχει κανένας υπουργός των  Κυβερνήσεων  Καραμανλή!  Και όποιος θέλει να υπουργοποιηθεί  ή δεν θα βάλει υποψηφιότητα ή αν εκλεγεί, να παραιτηθεί του βουλευτικού αξιώματος!
Οι βουλευτές θα  έχουν πολλή δουλειά να κάνουν α) με την Συνταγματική Αναθεώρηση β)με την προώθηση του νομοθετικού έργου στη Βουλή και γ)με την υπεράσπιση της Κυβέρνησης στις εκλογικές τους περιφέρειες.
Φαντάζομαι τον αντίλογο, αλλά σε κρίσιμες καταστάσεις, δεν χωρούν συνηθισμένες λύσεις.
Δεύτερον, παρουσιάζεις καλύτερη κυβερνητική πρόταση ή καλύτερα, όπως λέγεται τελευταία, παρουσιάζεις «καλύτερο αφήγημα για τη χώρα»!
Ο  κ. Σαμαράς πρέπει να καταθέσει εκ νέου την οικονομική του πρόταση για έξοδο της χώρας από την παρούσα κρίση. Και αυτό το «άλλο μείγμα πολιτικής»,  δεν αποδίδει. Δεν χρειάζεται «άλλο μείγμα», αλλά διαφορετική κυβερνητική πρόταση.
Παράλληλα να ανακοινώσει μερικά μέτρα τομές, από καιρού καθολικά αιτήματα της κοινωνίας. Ενδεικτικά αναφέρω:
-Η επομένη βουλή να είναι Συντακτική για να αποκτήσει η χώρα σύγχρονο συνταγματικό χάρτη – πράγμα το οποίο προωθεί ήδη με την επιτροπή αναθεώρησης του Συντάγματος
- Άμεση κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και οριστικό τέλος στην παραγραφή. Κανένα αδίκημα που έχει σχέση με την άσκηση εξουσίας δεν παραγράφεται. Το αντίθετο εκδικάζεται ταχύτατα και κατά προτεραιότητα.
- Αυστηρός και ουσιαστικός έλεγχος και του «πόθεν» και του «έσχες»  όλων όσων καταλαμβάνουν δημόσια αξιώματα. Και λογοδοσία αμέσως μετά την αποχώρηση από τη θέση. Εδώ από μια Ανώνυμη Εταιρεία αποχωρείς και γίνεται  έλεγχος από ορκωτούς λογιστές! Και δεν προβλέπεται τίποτα όταν αλλάζει ένας υπουργός;
- Εκ βάθρων αναδιοργάνωση της παιδείας με άμεση κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Θα πρότεινα μάλιστα η Ν.Δ. από τώρα, να καταργήσει την φοιτητική της παράταξη.
- Κατάργηση του «λαθρονόμου».  Και πολλά άλλα.
Και όλα αυτά σ’ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα εκατό ημερών, χωρίς καμιά απολύτως παρέκκλιση!
Τις εκλογές τις κερδίζουν οι αρχηγοί
Η χώρα μας έχει πρωθυπουργοκεντρικό σύστημα. Με άλλα λόγια πρώτα και κύρια ψηφίζουμε για πρωθυπουργό. Τις εκλογές τις κερδίζουν οι αρχηγοί. Όχι τα κόμματα!  Δηλαδή, το ΠΑΣΟΚ του κ. Παπανδρέου προήλθε από παρθενογέννηση;  Δεν  ήταν φθαρμένο; Ο κ. Παπανδρέου διετέλεσε κοντά είκοσι χρόνια υπουργός! Ο κ. Πάγκαλος περισσότερα! Μπήκαν στην κολυμπήθρα του Σιλωάμ και …καθαγιάστηκαν;
Το έχουμε γράψει πολλές φορές, αλλά θα το επαναλάβουμε: τις επόμενες εκλογές δεν θα τις κερδίσει η Ν. αλλά ο κ. Σαμαράς.
Όμως, για να  βελτιωθεί  η πρωθυπουργική εικόνα του Προέδρου της Ν.Δ. πρέπει (πέραν των  προαναφερθέντων) να επιδιώξει  την απ’ ευθείας και κατά μέτωπο αντιπαράθεση με τον αντίπαλό του, δηλαδή με τον κ. Παπανδρέου! Σε όλους τους τομείς, σε όλα τα θέματα, εντός και εκτός βουλής!

No comments: