Saturday, April 3, 2010

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ 7000 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΤΑ,ΜΟΝΟ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ...

Το μεγαλύτερο πογκρόμ απολύσεων το προσεχές τρίμηνο Απριλίου - Ιουνίου, που θα αγγίξει τα 7.000 άτομα, μέλλεται να ζήσει η πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι συμβασιούχοι στους δήμους, που στην ουσία θα συγκροτήσουν νέες στρατιές ανέργων, θα μείνουν χωρίς δουλειά, αφού βάσει των κυβερνητικών μέτρων οι συμβάσεις τους δεν θα ανανεωθούν.

Την ίδια ώρα τα δημαρχεία θα μοιάζουν με κτίρια-φαντάσματα, με πρώτη και σημαντική επίπτωση την αποψίλωση του δημοτικού έργου στην πιο δύσκολη προεκλογική χρονιά. Επόμενη… φουρνιά θα είναι άλλοι 3.500 άνθρωποι που προσελήφθησαν με τετράωρη απασχόληση, οι οποίοι στο τέλος του 2010 θα είναι και αυτοί άνεργοι. Ήδη τα προβλήματα στις περισσότερες δημοτικές επιχειρήσεις, που ως επί το πλείστον είναι ζημιογόνες, άρχισαν να γιγαντώνονται από την οικονομική δυσπραγία, με τους συμβασιούχους να μένουν απλήρωτοι από τρεις έως και έξι μήνες. Τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΠΟΕ -ΟΤΑ) και του υπουργείου Εσωτερικών κάνουν λόγο για 35.000 συμβασιούχους σε δήμους και νομαρχίες, οι οποίοι μέχρι το τέλος του χρόνου θα μείνουν χωρίς δουλειά.
Ο αριθμός αυτός, που προκαλεί ίλιγγο, θα προστεθεί όπως όλα δείχνουν στον ήδη μεγάλο αριθμό ανέργων της χώρας από τον Ιανουάριο του 2011. Και αυτό καθώς από 1-1-2011 πρόκειται να κλείσουν περί τις 1.800 δημοτικές επιχειρήσεις στις οποίες απασχολούνται εργαζόμενοι με συμβάσεις έργου. Το “λουκέτο” στις δημοτικές επιχειρήσεις, όπως υποστηρίζουν συνδικαλιστές στην Τ.Α., είναι βέβαιο και δεν είναι εύκολο να αποτραπεί, μιας και εντάσσεται στη δέσμευση που έχει αναλάβει ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, να μειωθούν σε 2.000 από τις αρχές του νέου έτους τα περίπου 6.000 Νομικά Πρόσωπα που ελέγχονται, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ακόμα χειρότερα η απόφαση αυτή συμπεριελήφθη και στις δεσμεύσεις που ανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Εcofin για τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων του δημόσιου τομέα.
“Ο στόχος είναι να εξοικονομηθούν πόροι, ανεξάρτητα αν σε λίγους μήνες ή ένα χρόνο προκύψουν στρατιές ανέργων στη χώρα. Δυστυχώς σε αυτήν την κατάντια έβαλαν το χέρι τους και οι ίδιοι οι δήμαρχοι προχωρώντας σε ρουσφετολογικές προσλήψεις προσωπικού, χωρίς να το χρειάζονται”, ανέφεραν χαρακτηριστικά στη “ΜτΚ” συνδικαλιστές της ΠΟΕ - ΟΤΑ.

Τις μεγαλύτερες απώλειες σε επίπεδο προσωπικού θα τις υποστούν οι δήμοι της χώρας, όπου συνολικά οι συμβασιούχοι σε δημοτικές επιχειρήσεις, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και δήμους ανέρχονται στις 25.000. Μόνο στο νομό Θεσσαλονίκης οι εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου υπολογίζονται στις 3.000 - 3.500, ενώ άλλοι 3.000 είναι οι εργαζόμενοι με συμβάσεις έργου. “Εδώ είχαμε δώσει μεγάλη μάχη ως ΠΟΕ - ΟΤΑ, γιατί όταν ψηφίστηκε το σχετικό νομοσχέδιο είχαμε ζητήσει τη μονιμοποίηση των ανθρώπων αυτών και όχι απλώς τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου” υπογράμμισε ο αναπληρωτής γραμματέας της Ομοσπονδίας, Μηνάς Μοναστηρίδης.
Πρόσθεσε ακόμα ότι και προ ημερών η θέση που διατύπωσε η ΠΟΕ-ΟΤΑ αφορά την τακτοποίηση - μονιμοποίηση των εργαζομένων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. “Και αυτό δεν είναι μύθος, αλλά πραγματικότητα, καθώς οι άνθρωποι που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες μπορούν να αξιολογηθούν εύκολα από τον εκάστοτε δήμαρχο”.
Για παράδειγμα, όπως εξηγούν οι συνδικαλιστές, δεν είναι το ίδιο να προσλάβει ένας δήμαρχος δύο πολιτικούς μηχανικούς με δύο υπαλλήλους στο πράσινο, την καθαριότητα ή τις τεχνικές υπηρεσίες. Τους πρώτους θα τους χρειαστεί για ένα διάστημα, ενώ τους δεύτερους τους έχει ανάγκη διαρκώς.
Οι περισσότεροι δήμαρχοι, ανεξαρτήτως κομματικής ταυτότητας, χαρακτηρίζουν τις συμβάσεις μίσθωσης έργου “εργαλεία” για τους δήμους. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι ένα μεγάλο μέρος των ανθρώπων αυτών είναι τεχνικό προσωπικό που παράγει δημιουργικό έργο, αλλά δεν καλύπτει πάγια και διαρκή ανάγκη. “Η κατάργηση των συμβάσεων είναι τεράστιο λάθος. Και αυτό γιατί οι ΟΤΑ θα επωμιστούν μεγάλο οικονομικό βάρος, που σημαίνει ότι δεν θα μπορούν να πληρώσουν τον κόσμο που θα μονιμοποιηθεί, ενώ δεν αποκλείεται να προσληφθεί προσωπικό που σε λίγο καιρό δεν θα χρειάζεται”, ανέφερε ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος. Για παράδειγμα, ανέφερε ότι σήμερα στο δήμο Θέρμης χρειάζονται αρκετοί μηχανικοί, καθώς η επέκταση είναι σε εξέλιξη. Όμως αν οι άνθρωποι αυτοί μονιμοποιηθούν, σε λίγα χρόνια θα είναι πλεονάζον προσωπικό, που δεν θα χρειάζεται, αλλά θα πληρώνεται από το δήμο.

Εκτός από τους συμβασιούχους όμως τέλος εποχής θα σημάνει και για τις δημοτικές επιχειρήσεις, οι οποίες με κυβερνητική απόφαση καταργούνται, προκειμένου, σύμφωνα με πληροφορίες του κυβερνητικού επιτελείου, να εξοικονομηθούν περί τα 500 εκατ. ευρώ, κονδύλια που αποτελούν και τον ετήσιο τζίρο τους.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕ - ΟΤΑ σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν 1.800 δημοτικές επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο 500 εκατ. ευρώ στις οποίες εργάζονται περίπου 35.000 άτομα. Σε αυτά προστίθενται και περισσότερα από 10.000 άτομα, αιρετά ή μη, που συμμετέχουν στα διοικητικά συμβούλια. Βάσει μάλιστα σχετικής μελέτης, μόνο την τελευταία τριετία οι ζημιές των δημοτικών επιχειρήσεων, που επιχορηγούνται κατά κύριο λόγο από το κράτος, αυξήθηκαν κατά 65%. Αυτό σημαίνει ότι στην πλειονότητά τους οι δημοτικές επιχειρήσεις είναι ζημιογόνες. Στο νομό Θεσσαλονίκης λειτουργούν περί τις 50 δημοτικές επιχειρήσεις, στις οποίες απασχολούνται περισσότεροι από 1.500 εργαζόμενοι με διαφορετικές συμβάσεις, ενώ στην πλειοψηφία τους οι υπάλληλοι είναι απλήρωτοι από τρεις έως και έξι μήνες.

prezatv

Ypoloipo

No comments: