Thursday, August 30, 2012

Αποδοκιμασίες κατά Στυλιανίδη στο συνέδριο της ΚΕΔΕΑποδοκιμασίες κατά Στυλιανίδη στο συνέδριο της ΚΕΔΕ
Σε εκρηκτικό κλίμα το συνέδριο της ΚΕΔΕ για τα οικονομικά των δήμων. Διαβάστε για ποιο λόγο εργαζόμενοι σε δήμους "τα έψαλλαν" στον υπουργό Εσωτερικών
Μέσα σε κλίμα αγωνιστικής διάθεσης, αλλά και έντασης, λόγω του οικονομικού στραγγαλισμού της τοπικής αυτοδιοίκησης, διεξάγεται από το πρωί της Πέμπτης το έκτακτο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, ενώ έξω από το ξενοδοχείο, που πραγματοποιείται το συνέδριο, είναι συγκεντρωμένοι εργαζόμενοι τόσο στους δήμους, όσο και στο πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι".
Η κρίσιμη κατάσταση που βρίσκονται οι δήμοι αποτυπώνεται και στις ομιλίες όλων των συνέδρων, ενώ ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης χαρακτήρισε κόκκινη γραμμή την απόδοση στους δήμους των 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), σημειώνοντας ενδεικτικά ότι αυτό "είναι το ποσό για να καλύψουμε τον σκληρό πυρήνα των ανελαστικών δαπανών", καθώς και ότι "η οποιαδήποτε παρέκκλιση από το ποσό αυτό οδηγεί τους δήμους σε στάση πληρωμών, σε αναστολή υπηρεσιών σε κατάρρευση".
Ο κ. Ασκούνης, παρόντος του υπουργού Εσωτερικών, έκανε λόγο για ιστορικό συνέδριο, οι αποφάσεις του οποίου θα κρίνουν το θεσμό και την επιβίωση της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Επεσήμανε δε πως η "κατάρρευση της τοπικής αυτοδιοίκησης θα έχει μεγαλύτερες και πιο επώδυνες συνέπειες στην κοινωνία, από τη μέχρι τούδε κατάρρευση του κεντρικού κράτους".
"Διάλυση των δήμων σημαίνει πλήρης αποδιάρθρωση του όποιου κοινωνικού ιστού έχει απομείνει ακόμη όρθιος", τόνισε χαρακτηριστικά. Πρέπει να σημειωθεί ότι μετά την ομιλία του κ. Στυλιανίδη, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ θα συνεδριάσει εκ νέου για να οριστικοποιήσει τις προτάσεις του για τη στάση που θα τηρήσουν οι αιρετοί, ενώ η ΚΕΔΕ απευθύνει έκκληση για ενότητα.
Αποδοκιμασίες κατά Στυλιανίδη σε ένα εκρηκτικό κλίμα
Τα λεκτικά πυρά των παραβρισκόμενων δέχτηκε νωρίτερα ο Ευριπίδης Στυλιανίδης κατά τη διάρκεια  του έκτακτου συνεδρίου της ΚΕΔΕ.
Η ένταση δημιουργήθηκε όταν στο βήμα ανέβηκε ο υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος αποδοκιμάστηκε από μερίδα κόσμου διακόπτοντας διαρκώς την ομιλία του.
"Με ΜΑΤ και δακρυγόνα χτυπάτε τους εργάτες και στους τραπεζίτες κάνετε τις πλάτες" και «"μια νύχτα μαγική θα φύγετε με το ελικόπτερο σαν την Αργεντινή" ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν με αποδέκτη τον υπουργό.

Νέο διήμερο «λουκέτο» στους δήμους

Στιγμιότυπο από το έκτακτο Συνέδριο της ΚΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε με αποκλειστικό θέμα συζήτησης τα οικονομικά των δήμων.
Σε διήμερη αναστολή της λειτουργίας των δήμων της χώρας, κατά πάσα πιθανότητα στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου, προχωρά η ΚΕΔΕ, έπειτα από απόφαση του εκτάκτου συνεδρίου της που πραγματοποιήθηκε σήμερα εν μέσω έντασης.
Η ΚΕΔΕ αποφάσισε παράλληλα την διοργάνωση συγκέντρωσης και πορείας διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας, ενώ τις ημέρες των κινητοποιήσεων οι δήμαρχοι θα επιδιώξουν συναντήσεις και με τον υπουργό Οικονομικών και το προεδρείο της Βουλής.
Όπως ανέφεραν οι περισσότεροι των δημάρχων που μίλησαν στο συνέδριο, δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τις υποσχέσεις της κυβέρνησης, ούτε και από τα 35 εκατομμύρια ευρώ που εκταμίευσε το υπουργείο Οικονομικών λίγες ώρες πριν από το σημερινό έκτακτο συνέδριο.
Η ΚΕΔΕ έθεσε ως «κόκκινη γραμμή» την απόδοση των 2,7 δισ. ευρώ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους ΚΑΠ και όπως προειδοποίησε, σε περίπτωση που δεν δοθούν τα χρήματα που οφείλονται στους δήμους, η τοπική αυτοδιοίκηση θα οδηγηθεί σε στάση πληρωμών.
Το έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ αποφασίστηκε να παραμείνει ανοικτό έτσι ώστε ανά πάσα στιγμή να υπάρχει η δυνατότητα επανεκτίμησης της κατάστασης και λήψης απόφασης για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, οι οποίες, όπως αναφέρεται στο ψήφισμα της Ένωσης, «μπορούν να φτάσουν σε ακραίες μορφές όπως το κλείσιμο Δήμων και παραιτήσεις αιρετών».
Στοχευμένη απαξίωση της τοπικής αυτοδιοίκησης καταγγέλλουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες
Για «στοχευμένη απαξίωση της τοπικής αυτοδιοίκησης» έκανε λόγο ο υπεύθυνος του τομέα Εσωτερικών των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Γ. Κουράκος, σχολιάζοντας την ομιλία του κ. Στυλιανίδη στο συνέδριο της ΚΕΔΕ [Βλέπε άρθρο] .
«Με τον ίδιο τρόπο που οι προεκλογικές εξαγγελίες περί επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου και επιμήκυνσης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής αποδείχτηκαν φρούδες ελπίδες στην πρόσφατη συνάντηση Μέρκελ-Σαμαρά, εφαρμόζονται νέες περικοπές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση παρά τις δηλώσεις των κυβερνητικών εταίρων κ. Βενιζέλου και κ. Κουβέλη για το αντίθετο», παρατήρησε ο κ. Κουράκος.
Επισήμανε μάλιστα πως η απαξίωση της αυτοδιοίκησης «αποτελεί συνέχεια της πολιτικής των Μνημονιακών Κυβερνήσεων που στόχο έχει την εκχώρηση σε ιδιωτικά συμφέροντα δράσεων που παραδοσιακά καλύπτουν οι ΟΤΑ».
«Την ίδια ώρα που η χώρα βιώνει την 5η συνεχόμενη χρονιά ύφεσης, ο αριθμός των ανέργων υπολογίζεται να ξεπερνάει το 1,5 εκ μέχρι το τέλος του έτους, ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης αποτελεί μέσο εξισορρόπησης των κοινωνικών ανισοτήτων που δημιουργούνται», πρόσθεσε, καλώντας την κυβέρνηση να καλύψει άμεσα τις δεσμεύσεις της απέναντι στους δήμους.