Monday, May 31, 2010

Το Τελλόγλειο στην ΠΑΡΑΘΙΝΟΥΠΟΛΗ


Με δύο εικαστικά κι ένα μουσικοθεατρικό εργαστήρι συμμετέχει το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ στο φετινό παιδικό φεστιβάλ «ΠΑΡΑΘΙΝΟΥΠΟΛΗ», που διοργανώνει για δέκατη χρονιά ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Καλαμαριάς και θα πραγματοποιηθεί από Τρίτη 1 έως Κυριακή 6 Ιουνίου 2010 στο πρώην στρατόπεδο Μακεδονομάχου Κόδρα, με θέμα «10 χρόνια ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ και ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ».
Αναλυτικά τα εργαστήρια που σχεδιάστηκαν από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Τελλογλείου έχουν ως εξής:
Μουσικοθεατρικό εργαστήρι: «Ταξιδεύοντας με τον Μικρό Πρίγκιπα». Ημερομηνία συμμετοχής Τετάρτη, 02/06/2010. Ώρα: 09.00-12.00. Παιχνίδι ρόλων βασισμένο στον Μικρό Πρίγκιπα του Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ.
Εικαστικό εργαστήρι: «Ένα μανταλάκι που έγινε πεταλούδα». Ημερομηνία συμμετοχής Παρασκευή, 04/06/2010. Ώρα: 18.00-21.00. «Μεταμορφώσεις» καθημερινών αντικειμένων σε εικαστικά δημιουργήματα.
Εικαστικό εργαστήρι: «Δεν πετάω τίποτα. Κατασκευάζω mobile». Ημερομηνία συμμετοχής Σάββατο, 05/06/2010. Ώρα: 18.00-21.00. Κατασκευή ατομικού mobile με ανακυκλώσιμα υλικά.
Όλα τα εργαστήρια του Τελλογλείου απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας μέχρι 12 ετών και υλοποιούνται από τις εκπαιδεύτριες του Ιδρύματος.

10η ΠΑΡΑΘΙΝΟΥΠΟΛΗ
Ο θεσμός της ΠΑΡΑΘΙΝΟΥΠΟΛΗΣ αφορά ένα σύνολο εκδηλώσεων για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας έως 12 ετών. Σκοπός της διοργάνωσης είναι να προσφέρει τη δυνατότητα στα παιδιά να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους, να καλλιεργήσουν τη φαντασία τους, να διευρύνουν τους ορίζοντες των γνώσεων τους, να προβληματιστούν και να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα της εποχής μας.
Στη φετινή διοργάνωση τα πρωινά, από Τρίτη έως Παρασκευή, θα συμμετέχουν σχολεία με οργανωμένες επισκέψεις (ώρες 09:00-12:00) και τα απογεύματα, από Παρασκευή έως Κυριακή (ώρες 18:00-22:00), θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις ανοιχτές για το κοινό της πόλης.

Έκθεση 140 μαθητών του Τελλογλείου
Από την 1η ως τις 13 Ιουνίου το Τελλόγλειο διοργανώνει έκθεση
με τα έργα όσων συμμετείχαν στα εικαστικά εργαστήρια που πραγματοποιούνταν κάθε Σαββατοκύριακο στο Ίδρυμα. Τα έργα περίπου 140 μαθητών, παιδιών από 4 ως 12 ετών, αλλά και ενηλίκων, θα εκτεθούν στον 1ο όροφο του Ιδρύματος. Την Τρίτη 7 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί περιήγηση στα έργα από τους εκπαιδευτές των εργαστηρίων.
Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί παράλληλα με τις εκθέσεις «Δημήτρης Α. Φατούρος» και «Δημήτρης Φατούρος. Κατοικία Καζάζη στο Πανόραμα. 1962-64 και 1973/Θεσσαλονίκη. Επιλογές Εσωτερικής Επίπλωσης»

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 09.00-14.00, Δευτέρα & Τετάρτη 17.00-21.00, Σάββατο-Κυριακή 10.00-18.00

Sunday, May 30, 2010

Η Κομισιόν με νέα έκθεσή της προειδοποιεί

Μετεξεταστέα η Αθήνα από το πρώτο τρίμηνο!
ΡEΠΟΡΤΑΖ: ΕΙΡΗΝΗ Δ. ΚΑΡΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Απόβαση στην Αθήνα θα 
πραγματοποιήσουν το επόμενο διάστημα τα 
στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ε.Ε. Μάλιστα το ΔΝΤ ανοίγει και γραφείο
 στην Αθήνα
Προ του ενδεχομένου να μην είναι σε θέση στα τέλη του χρόνου να εκπληρώσει βασικές της υποχρεώσεις, όπως η καταβολή μισθών και συντάξεων, βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση, καθώς η υλοποίηση του μνημονίου που έχει συνυπογράψει με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Κομισιόν- και αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων του δανείου- προχωρά με ρυθμό... χελώνας.
Αρμόδιες κοινοτικές πηγές εκφράζουν πλέον σοβαρή ανησυχία για την ύπαρξη ακόμη και πολιτικής βούλησης να προχωρήσουν οι δεσμεύσεις της Αθήνας, σημειώνοντας πως δεν εξηγείται διαφορετικά η στάση της κυβέρνησης στο Ασφαλιστικό. Οπως λένε, ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας δεν ζήτησε να γίνει καμία διαπραγμάτευση, ούτε απάντησε στην επιστολή της Κομισιόν που του εφιστούσε την προσοχή στις αποκλίσεις του σχεδίου του από τα οριζόμενα στο μνημόνιο- δήλωνε όμως δημοσίως ότι προσπαθεί για κάτι διαφορετικό από αυτό που έχει υπογραφεί! Μάλιστα, οι περίφημοι κοινοτικοί εμπειρογνώμονες που βρίσκονταν αυτήν την εβδομάδα στην Αθήνα είναι τεχνικού επιπέδου, κλιμάκιο κατώτερο του τομεακού διευθυντή κ. Ναγκουέιρε, με αρμοδιότητα απλώς την καταγραφή όλων των θεμάτων που αφορούν το μνημόνιο και καμιά αρμοδιότητα διαπραγμάτευσης.

Καθυστερήσεις. «Φοβούμαστε ότι αυτό που γίνεται με το Ασφαλιστικό θα γίνεται- και γίνεται ήδη- σε μια σειρά από τομείς που χρήζουν επείγουσας δράσης, εάν πράγματι η Ελλάδα θέλει να βάλει σε τάξη τα δημοσιονομικά της και να επιστρέψει στις αγορές», έλεγαν απογοητευμένοι ανώτεροι κοινοτικοί. Και απαριθμούσαν χαρακτηριστικά ότι η ίδια καθυστέρηση παρατηρείται στον τομέα της αγοράς εργασίας- που επίσης θα έπρεπε να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου, με ρυθμίσεις στο ζήτημα των απολύσεων, του ποσού και του τρόπου καταβολής της απόλυσης, της τροποποίησης των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Σαφής είναι και η δέσμευση που έχει αναλάβει η κυβέρνηση σχετικά με τον ΟΣΕ, επίσης, μέχρι το τέλος Ιουλίου. Παρ΄ όλα αυτά, στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο που έγινε την εβδομάδα που πέρασε για τις ιδιωτικοποιήσεις, ο αρμόδιος υπουργός κ. Ρέππας μίλησε γενικώς για παραχωρήσεις μακροχρόνιας εκμετάλλευσης, δείχνοντας σαφώς πως και στο ζήτημα του ΟΣΕ υπάρχει απροθυμία, όπως το ίδιο έχει παρατηρηθεί και στο ζήτημα της απελευθέρωσης των μεταφορών, κυρίως όσον αφορά τις άδειες για ιδιοκτήτες φορτηγών. Καθυστερήσεις βέβαια παρουσιάζονται και στην υπόθεση του εξορθολογισμού της λειτουργίας των νοσοκομείων, της ανά μήνα δημοσιοποίησης όλων των οικονομικών στοιχείων- περιλαμβανομένων των πεπραγμένων των δημοσίων επιχειρήσεων- και πάει λέγοντας

TA NEA

Η κούρσα για τα πράσινα χρίσματα

Άρχισαν οι παρασκηνιακές κινήσεις ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Του Φίλιππου Δεργιαδέ

Χωρίς πυξίδα οδεύουν οι αυτοδιοικητικές διαδικασίες στον χώρο του ΠΑΣΟΚ εν αναμονή του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος, το οποίο θα συγκληθεί στις αρχές Ιουνίου, προκειμένου να εξετάσει υποψηφιότητες και να προκρίνει χρίσματα. Εκτός του κεντρικού δήμου, σε όλους τους άλλους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος οι πράσινοι αυτοδιοικητικοί έχουν αρχίσει τις διαβουλεύσεις προκειμένου να καταλάβουν την καλύτερη δυνατή θέση στην εκκίνηση της κούρσας για το πολυπόθητο χρίσμα.
Εκ των πραγμάτων το ΠΑΣΟΚ είτε θα επιλέξει υποψήφιους από τους υπάρχοντες δημάρχους ή επικεφαλής παρατάξεων είτε θα διενεργήσει προκριματικές εκλογές, όπως το 2006.  Όσοι δηλώνουν, εμφανίζονται ή επιθυμούν να είναι υποψήφιοι είναι πλέον αρκετοί. Οι πρώτες ζυμώσεις έχουν ολοκληρώσει έναν πρώτο κύκλο και οι "υποψήφιοι" δήμαρχοι έχουν εγκαινιάσει επαφές, προκειμένου να επιλέξουν συνεργάτες και πολιτικό προσωπικό για να στελεχώσουν συνδυασμούς.

Καλαμαριά

Στον μεγάλο δήμο της ανατολικής Θεσσαλονίκης, όπου το ΠΑΣΟΚ για πολλές δεκαετίες ελέγχει τη διοίκηση, θεωρητικά το προβάδισμα ανήκει στον νυν δήμαρχο Θεοδόση Μπακογλίδη.  Όμως το γεγονός ότι ο νυν δήμαρχος δεν κατέχει το αξίωμα έπειτα από εκλογική αναμέτρηση αλλά μετά τις εσωκομματικές διαδικασίες που ακολούθησαν την παραίτηση του Χριστόδουλου Οικονομίδη, έχει ανοίξει την όρεξη διάφορων διεκδικητών του χρίσματος. Μεταξύ αυτών και η Μαρία Παυλίδου, δημοτική σύμβουλος Καλαμαριάς και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, η οποία φέρεται να δηλώνει ότι το θέμα της υποψηφιότητας στον δήμο δεν έχει κλείσει. Ρόλο στις διαδικασίες αναμένεται να παίξουν και οι Γιάννης Ιωσηφίδης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης και Μπάμπης Ξανθόπουλος, οι οποίοι διεκδίκησαν τον δημαρχιακό θώκο στις εσωκομματικές διαδικασίες.

Πηγή: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

ΣΕ ΠΑΝΙΚΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΝΟΨΕΙ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ... ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΑΡΕΥΣΗ!

 Το «σύστημα Διαμαντόπουλου» στο μυαλό ΥΠ.ΕΣ. και δημάρχων του ΠΑΣΟΚ

ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: ΚΑΤΑΡΓΩ ΤΟ 50 % + 1 ΑΝ ΣΥΜΦΩΝΗΣΟΥΝ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

Το παρασκήνιο της απόφασης, οι «γκρίνιες» των αιρετών και η αδυναμία συνεργασιών

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει το 50+1% στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Νοεμβρίου που προβλέπει ο "Καλλικράτης", αν συμφωνήσουν όλα τα κόμματα κατά τη διάρκεια διαλόγου που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο, άφησε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης.

Πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών, μιλώντας πριν λίγο της Βουλή, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα προσέλθει με την πάγια θέση της (όπως αυτή, άλλωστε, ψηφίστηκε σήμερα στον "Καλλικράτη" -το νομοσχέδιο υπερψηφίσθηκε και επι των άρθρων - και ορίζει ποσοστό εκλογής για δημάρχους και περιφερειάρχες το 50% συν μία ψήφο) αλλά καθιστά σαφές σε όλα τα κόμματα ότι θα τους ζητηθεί να εξεύρουν κοινό σημείο συνάντησης, επιδιώκοντας και εξαντλώντας κάθε περιθώριο να υπάρξει ένα κοινό ενιαίο και πάγιο σύστημα για την εκλογή και στην αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού.

«Έγινε μεγάλη συζήτηση και με τα κόμματα της Αριστεράς τα οποία έχουν την πάγια θέση τους για απλή αναλογική και συζήτηση που προκλήθηκε από την άποψη της ΝΔ και του ΛΑΟΣ με την πρόταση για την ανάδειξη με ποσοστό 42% από την πρώτη εκλογή. Θέλω να γνωρίζει η Βουλή και τα κόμματα ότι έχουμε πραγματική και ειλικρινή διάθεση - και είμαστε αποφασισμένοι να την αποδείξουμε - για συναντίληψη, συναπόφαση και συνάντηση διαφορετικών πολιτικών απόψεων. Δηλώνω ότι το προσεχές διάστημα θα κάνουμε μια ακόμη προσπάθεια ώστε να βρεθεί ένας κοινός τόπος πάνω σε αυτό το θέμα, ο οποίος θα μπορούσε να δώσει λύση είτε για τις επόμενες δημοτικές εκλογές είτε για γενικά για τις δημοτικές εκλογές που διαμορφώνεται σε ένα πάγιο σύστημα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ραγκούσης.

«Θεωρούμε καλοδεχούμενη τη συζήτηση», απάντησε εκ μέρους της ΝΔ, ο εισηγητής Χρήστος Ζώης αλλά ξεκαθάρισε ότι για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπάρξει άλλο ποσοστό εκκίνησης από το 42%. «Αν η σημερινή σας δήλωση προετοιμάζει το έδαφος για μια αλλαγή προς αυτή την κατεύθυνση είναι καλοδεχούμενη. Αν όμως ρίχνετε μια φωτοβολίδα, ή ψαρεύετε σε θολά νερά για να δείτε αντιδράσεις χωρίς να έχετε σαφέστερη θέση, τότε απλά κερδίζετε χρόνο για να δείτε ποιο θα είναι το πολιτικό κλίμα μέσα στο οποίο θα κληθείτε να δώσετε ως κόμμα τον αγώνα στις επόμενες δημοτικές εκλογές», είπε ο κ. Ζώης.

Το παρασκήνιο της απόφασης

Σήμερα το πρωί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών σε συζητήσεις της με αιρετούς του ΠΑΣΟΚ είχε αφήσει να εννοηθεί ότι το θέμα του 50%+1 θα αλλάζε στο παρών νομοσχέδιο. Μάλιστα, μία σκέψη ήταν να ισχύσει το 42% στις εκλογές του Νοεμβρίου και το 50% +1 στις μεθεπόμενες. Ωστόσο, εκτιμήθηκε ότι "το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να αθετήσει την προεκλογική του δέσμευση για κατάργηση του 42%, παρά μόνο στην περίπτωση που υπάρχει κοινή συμφωνία όλων των κομμάτων". Έτσι, πρός έκπληξη, πολλών αυτοδιοικητικών στελεχών του κυβερνώντος κόμματος που είχαν μείνει με την εντύπωση ότι επανερχόταν το 42%, ο υπουργός Εσωτερικών προανήγγειλε διάλογο.

Η προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ και το "σύστημα Διαμαντόπουλου"

Να υπενθυμίσουμε ότι η κατάργηση του 42% και η επαναφορά του 50%+1 αποτελεί προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ και του ίδιου του Γιώργου Παπανδρέου (διαβάστε σχετικό ρεπορτάζ, κάνοντας κλικ εδώ: http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=4239). Ωστόσο, το υπουργείο Εσωτερικών μπορεί να επικαλεσθεί το διάλογο με τα κόμματα, προκειμένου να βρει ένα ενδιάμεσο εκλογικό σύστημα στο οποίο θα υπάρχει μία μίνιμουμ συμφωνία.

Άλλωστε, όπως είχε γράψει σε ρεπορτάζ στις 17/2/2010 η αυτοδιοίκηση gr  υπήρχαν πολλές γκρίνιες δημάρχων του ΠΑΣΟΚ για την επαναφορά της "καρμανιόλας του 42%" (για να διαβάσετε το σχετικό ρεπορτάζ κάντε κλικ εδώ: http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=5850), οι οποίοι πρότειναν ένα ενδιάμεσο σύστημα, σύμφωνα με σχετική πρόταση που έχει καταθέσει ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής για την αλλαγή του εκλογικού νόμου Θανάσης Διαμαντόπουλος.

Σύμφωνα με αυτή, η εκλογή του δημάρχους από τον α΄ γύρο μπορεί να γίνεται όταν το άθροισμα του ποσοστού του σχετικά πλειοψηφούντος και της διαφοράς του από τον δεύτερο ξεπερνούν το 50%. Δηλαδή το 42% να μην αρκεί όταν ο δεύτερος βρίσκεται στο 38, 39 ή και 40% αλλά κάτω από το 34%, καθώς, όπως υποστηρίζεται, «μ’ αυτό το εκλογικό σύστημα αποτυπώνεται καλύτερα η λαϊκή βούληση».

Μια τέτοια πρόταση εκτιμάται ότι θα μπορούσε να γίνει δεκτή τόσο από τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ (άλλωστε, την πρότεινε στη Βουλή), όσο και από τα κόμματα της Αριστεράς

Saturday, May 29, 2010

Έντρομο το ΠΑΣΟΚ ενόψει δημοτικών

Ούτε ο Καλλικράτης αλλά ούτε και το νομοσχέδιο περι ιθαγένειας δείχνουν ικανά να σώσουν το ΠΑΣΟΚ από το βατερλό που είναι ορατό για τις δημοτικές εκλογές.

Η δυσφορία του κόσμου είναι κάτι που δεν μπορεί να αναχαιτισθεί εύκολα και οι καλύτεροι πράσινοι εκλογομάγειροι βρίσκονται επι ποδός. Μπροστά σε αυτη την πραγματικότητα το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί με έμμεσους τρόπους αλλά και την γνωστή συνταγή περί δήθεν συναίνεσης να καλλιεργήσει το κλίμα κατάργησης του 50%+1 για δημάρχους και.. περιφερειάρχες και να το μετατρέψει σε 42%.

Και ενώ από την μία μας λένε πως το ΠΑΣΟΚ θα προσέλθει με την πάγια θέση του που είναι το 50% από την άλλη ήδη έχουν κάνει την εμφάνιση τους οι γνωστές ατάκες όπως ότι θα εξαντληθεί κάθε περιθώριο ώστε να υπάρξει ένα κοινό ενιαίο πάγιο σύστημα ή ότι η κυβέρνηση επιδιώκει συναίνεση και συνεργασία και άλλα πολλά ώστε στο τέλος να επιβάλουν "δημοκρατικά" το 42% και να σώσουν ότι σώζεται και αν σώζεται!

Το πρόβλημα όμως δεν είναι αν θα μετατρεπεί το 50% σε 42%, το πρόβλημα είναι πως το σύστημα ΠΑΣΟΚ δείχνει να μην καταλαβαίνει ούτε τις εποχές αλλά ούτε και τον κόσμο και συνεχίζει να "παίζει" με εκλογοπαιχνίδια σαν και αυτά που έφτασαν το παρόν πολιτικό σύστημα να είναι πιο κάτω και από τον πάτο.

Friday, May 28, 2010

ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΑΛΑ

Την απάντηση έδωσαν οι Θεσσαλονικείς στους ερευνητές της "To The Point":
-Στην ατζέντα των προβλημάτων(αυθόρμητη προτεραιοποιημένη αναφορά – 2 επιλογές) για πρώτη φορά εμφανίζεται στην πρώτη θέση η ανεργία (24,5%) με κορύφωση στις ενεργές ηλικιακές ομάδες (35-44: 28,2% και 45-54: 26,9%). Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η ανεργία ως πρόβλημα εμφανίζονταν μετά την πρώτη πεντάδα των τοπικών προβλημάτων.
-Το συνολικό πρόβλημα της διαχείρισης του αυτοκινήτου (κυκλοφοριακό, έλλειψη χώρων στάθμευσης, συγκοινωνίες κ.λπ.) είναι το κεντρικό πρόβλημα της πόλης. Όλες οι παράμετροί του επιλέγονται αθροιστικά από το 57,3% των ερωτώμενων.
εγκληματικότητα και η ελλιπής αστυνόμευση (αίσθημα ασφάλειας) δηλώνεται σε αυτήν την έρευνα ως πρόβλημα από σημαντικά υψηλότερο ποσοστό του δείγματος καταλαμβάνοντας πλέον την τρίτη θέση (Νοέμβριος ’09: 13,1% / Μάιος ’10: 19,6%). Δειτε το διάγραμμα:


ολόκληρη την πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα, μπορείτε να δείτε εδώ

Αιτήσεις νηπίων για τη «Μπίλλειο Στέγη»

Αιτήσεις νηπίων για την «Μπίλλειο Στέγη» δέχεται ο δήμος Καλαμαριάς. Πρόκειται για ένα σύγχρονο, νέο Παιδικό Σταθμό, δυναμικότητας 90 παιδιών, που θα λειτουργήσει τον Οκτώβριο του 2010, επί των οδών Λευκωσίας και Χαλκηδόνος, περιοχή Βυζαντίου.

Οι αιτήσεις για τον καινούργιο Παιδικό Σταθμό μπορούν να υποβάλλονται είτε στους παιδικούς σταθμούς, είτε στα γραφεία της Διοίκησης.

Αλλαγή στέγης για τον Β' και Γ' Παιδικό Σταθμό
Ο Β' και ‘ Γ' Παιδικός Σταθμός που στεγάζεται στην οδό Κολοτούρου 14, θα λειτουργήσει τη νέα χρονιά στις καινούργιες εγκαταστάσεις του Πολυδυναμικού Κέντρου επί των οδών Αμισού και Ριζούντος.

Thursday, May 27, 2010

ΠΑΥΛΙΔΕΙΟΣ ΛΟΓΙΚΗ!


Η κυρία Μαρία Παυλίδου είναι δημοτική σύμβουλος στο Δήμο Καλαμαριάς με την κομματική παράταξη του ΠΑΣΟΚ.  Πέραν τούτου είναι επιτυχημένη δικηγόρος, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, φανατική σοσιαλίστρια, θαυμάστρια του «σοσιαλιστή» Γ. Παπανδρέου και μαχητική υποστηρίκτρια των δημοκρατικών διαδικασιών και της ελεύθερης  πολιτικής έκφρασης… Όταν η ελεύθερη πολιτική έκφραση και κριτική δε στοχεύει σ’ αυτήν…
Η κυρία Μαρία Παυλίδου σε συζήτηση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο πριν αρκετό καιρό, θεώρησε ότι η κριτική που άσκησε ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης Βασίλης Τριανταφυλλίδης την προσέβαλε (προφανώς η κυρία Παυλίδου θεωρεί τον εαυτό της υπεράνω κριτικής) και απάντησε στην κριτική του συναδέλφου της με μήνυση και αγωγή (ζητάει 80.000 ευρώ, τόσα προφανώς της λείπουν!)
ΜΑΛΙΣΤΑ ΔΗΜΟΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ, Η ΚΥΡΙΑ ΠΑΥΛΙΔΟΥ ΜΗΝΥΣΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΌ ΤΗΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΤΗΣ ΑΣΚΗΘΗΚΕ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ!!!

Έτσι εννοεί, ως φαίνεται τις δημοκρατικές διαδικασίες η κυρία εθνική σύμβουλος του ΠΑΟΚ!!!

Υπ’ αυτήν την έννοια οι πολιτικοί αρχηγοί και οι βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου δεν έπρεπε να ασχολούνται με τίποτε άλλο… Κατά την Παυλίδειο λογική θα έπρεπε να μηνύει ο ένας τον άλλον και τούμπαλιν…
Θα θέλαμε να θέσουμε υπόψη της κυρίας Παυλίδου πως σχολιάζουν οι δημότες της Καλαμαριάς την συμπεριφορά της αυτή. Πιστεύουμε ότι ίσως την ενδιαφέρουν οι απόψεις των συμπολιτών μας, μια και το όνομά της είναι από τα δυνατά ονόματα που θα διεκδικήσουν από το ΠΑΣΟΚ το χρίσμα της Υποψηφίου Δημάρχου…
Η επιστολή στάλθηκε στην ιστοσελίδα μας στις 17 Οκτωβρίου 2009
«Διαβάζοντας στο blog της ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ παλαιότερη ανάρτηση με τον τίτλο «ΟΠΟΙΟΣ ΣΚΑΒΕΙ ΤΟΝ ΛΑΚΚΟ ΤΟΥ ΔΙΠΛΑΝΟΥ ΤΟΥ...» μας είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι η δημοτική σύμβουλος και πρώην αντιδήμαρχος Παιδείας κυρία Μαρία Παυλίδου, την οποία αρκετοί από μας έχουμε μάλιστα ψηφίσει, μήνυσε τον επί κεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο κ. Βασίλη Τριανταφυλλίδη, εισάγοντας στα δημοτικά πράγματα της Καλαμαριάς μια άκρως επικίνδυνη λογική ποινικοποίησης του πολιτικού λόγου.
Διαφωνούμε ρητά και κατηγορηματικά με έναν τέτοιο τρόπο σκέψης, μεταφοράς δηλαδή της πολιτικής στις δικαστικές αίθουσες και εκφράζουμε την ελπίδα ότι η κυρία Μαρία Παυλίδου δεν θα αποτελέσει το παράδειγμα στους νεώτερους ώστε να επαναληφθούν τέτοιου είδους συμπεριφορές που αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη και ίσως εξυπηρετούν προεκλογικές ανάγκες.
Υπενθυμίζουμε στην κυρία Παυλίδου ότι τόσο η ίδια όσο και η δημοτική παράταξη στην οποία ανήκει, έχουν ως πρωταρχικό καθήκον την προστασία των θεσμών, τη διατήρηση του ελεύθερου πολιτικού λόγου αλλά και του δικαιώματος των πολιτικών της αντιπάλων και συναδέλφων της στο Δημοτικό Συμβούλιο να εκφράζουν ξεκάθαρα τις απόψεις τους για γεγονότα και πρόσωπα, χωρίς την απειλή μηνύσεων και αγωγών που ευτελίζουν το θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης και ουσιαστικά δεν ωφελούν κανέναν.
Καλούμε την κυρία Μαρία Παυλίδου να ανατρέξει στην πορεία των δημοτικών μας πραγμάτων από την ημέρα ιδρύσεως του Δήμου Καλαμαριάς μέχρι σήμερα για να διαπιστώσει ότι ουδέποτε έχει καταγραφεί στην ιστορία του Δήμου δημοτικός σύμβουλος να μηνύει συνάδελφό του για απόψεις, επικρίσεις και χαρακτηρισμούς που ακούστηκαν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου! Εξ’ όσων συζητούνται η κυρία Μαρία Παυλίδου πιθανόν να είναι και υποψήφια Δήμαρχος στις επερχόμενες Δημοτικές Εκλογές και την ρωτάμε, θα συνεχίσει την τακτική των αγωγών και των μηνύσεων κατά δημοτών και συνυποψήφιων της που θα διανοηθούν, έστω και έντονα, να ασκήσουν κριτική προς το πρόσωπό της;»

«Καλαμαριώτης»

ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΓΡΑΦΕΤΕ...


Πως τα φέρνει καμιά φορά η μοίρα…
Θυμάστε την προπαγάνδα Οικονομίδη – Λέκκα κατά την προεκλογική περίοδο των δημοτικών εκλογών του 2006;
«Ο Χάρρυ Κλυνν δεν πρόκειται να μείνει στην Καλαμαριά, ασχέτως εκλογικού αποτελέσματος. Την επομένη την εκλογών θα φύγει με την AEGEAN για την Αθήνα…»
Αυτά λέγανε οι φωστήρες της κομματικής παράταξης του κ. Οικονομίδη!
Για να δούμε που βρίσκονται σήμερα οι εν λόγω κύριοι.
Ο «ρίψασπις» Χρ. Οικονομίδης παρέδωσε άρον-άρον το δημαρχιακό θώκο και ιδιωτεύει* χωρίς, βέβαια, να έχει πείσει κανέναν για την πρόθεσή του να συμβάλλει στην ανανέωση της παράταξης που διοικεί το Δήμο. Τους πραγματικούς λόγους της αποχώρησής του θα τους μάθουμε, ούτως ή άλλως. Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιο…
Ο έτερος του «ντουέτου» ο οποίος λόγω ελλείψεως τυπικών προσόντων που απαιτεί ο νόμος, αποπέμφθηκε  από τη θέση του «κουμανταδόρου Γενικού  Γραμματέα  και περιφέρεται ανά την Καλαμαριά προς άγραν ψήφω, μια και φήμες τον φέρνουν να κατέρχεται ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στις Εκλογές του 2010… Τώρα αν υπάρχει κανένας που θα τον ψηφίσει, αυτό μένει να το δούμε…
Ο Χάρρυ Κλυνν, παρά τις προσδοκίες τους,  που επί τέσσερα χρόνια δίνει με μαχητικότητα και συνέπεια τις μάχες του στο Δημοτικό Συμβούλιο και μιλάει καθημερινά με τους πολίτες της Καλαμαριάς, τους στέλνει τα χαιρετίσματά του και τους υπενθυμίζει το λαϊκό ρητό «Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλο λόγο μη λες»


«Κόκκινη Πιπεριά»

*Αμφιβάλω αν τον ξαναδούμε στην  Καλαμαριά…

ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ "ΠΟΛΙΤΗΣ Κ"


Επί των, αλήστου μνήμης, ημερών του «παραδώσαντος την διοίκηση» κ. Χριστόδουλου Οικονομίδη, κυκλοφορούσε και εξακολουθεί να κυκλοφορεί, το «ενημερωτικό», υποτίθεται, περιοδικό «ΠΟΛΙΤΗΣ Κ».
Το περιοδικό «σκάνδαλο», αποκλειστικό σκοπό είχε και προφανώς εξακολουθεί  να έχει, την προβολή  των διοικητικών στελεχών και την
υπερμεγέθυνση του όποιου έργου της διοίκησης του δήμου.
Το εν λόγω περιοδικό  κατά την άποψη του εκδότη και των συντακτών του (από ποιον άραγε αμείβονται και πόσοι είναι;) η Καλαμαριά εμφανίζεται ως τόπος ειδυλλιακός χωρίς ίχνος προβλημάτων!!! Τα δε επιτεύγματα της διοίκησης απαράμιλλα και μοναδικά!!!
Κατά τον «ΠΟΛΙΤΗ Κ» στραβό και ανάποδο στην Καλαμαριά δεν υπάρχει, όλα είναι καλώς καμωμένα.
Τώρα μαντέψτε ποιος είναι ο εκδότης του περιοδικού. Ο Δήμος; Το Δημοτικό Συμβούλιο; Ο πολιτιστικός Οργανισμός; Τίποτα και κανένας από τα προαναφερθέντα. Εκδότης του «Πολίτη Κ» είναι ο «ρίψασπις» τέως δήμαρχος κ. Χριστόδουλος Οικονομίδης!!!  Μάλιστα, ο κ. Χριστόδουλος Οικονομίδης!!!
Περιττό βέβαια να αναφέρουμε ότι ποτέ και σε καμιά περίπτωση δεν φιλοξενήθηκαν  στις σελίδες του «Πολίτη Κ» οι απόψεις της αντιπολίτευσης! Έτσι έβλεπε και θεωρούσα την πόλη μας και τη διοίκηση του Δήμου ο «παραδώσας», μαγαζάκι και ιδιοκτησία του!
Και τώρα ας θέσω τα ερώτηματά μου:
Ο κ. Οικονομίδης εξακολουθεί να είναι εκδότης του «Πολίτη Κ»;
Αν εξακολουθεί να εμφανίζεται ο «τέως» ως εκδότης, ποιος υποχρεούται να αναλάβει το κόστος της έκδοσης, ο Δήμος ή ο κ. Χρ. Οικονομίδης;
Ένας απλός δημότης δικαιούται να εκδίδει περιοδικά στο όνομα του Δήμου;
Αν η αντιπολίτευση ζητήσει να φιλοξενηθεί ανακοίνωσή της στο περιοδικό, θα πρέπει να αποτανθεί στον δημότη Οικονομίδη;
Είναι γεγονός ότι με την παρουσία του Θ. Μπακογλίδη στο δημαρχιακό θώκο, πολλά διαδικαστικά θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο έχουν αλλάξει προς το καλύτερο. Καλό θα ήταν λοιπόν, ο νέος Δήμαρχος να προχωρήσει σε έρευνα για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του «πολίτη Κ», για τον τρόπο που λειτούργησε μέχρι τώρα και να αναθεωρήσει προς το δημοκρατικότερο την έκδοση του περιοδικού, που αν αποφασισθεί να συνεχιστεί η έκδοσή του, υπό διαφανείς συνθήκες, να συμμετέχει, ως οι δημοκρατικές διαδικασίες ορίζουν, και η αντιπολίτευση, τις απόψεις της οποίας δικαιούται να γνωρίζει ο λαός της Καλαμαριάς… 

"Καλαμαριώτης"

Αντιδράσεις για τον Καλλικράτη


Διαδηλωτές από όλη την Ελλάδα συρρέουν στην πρωτεύουσα, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις αλλαγές και συνενώσεις δήμων που προωθούνται με το νομοσχέδιο «Καλλικράτης», το οποίο συζητείται στη Βουλή.
Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έχει προγραμματιστεί για σήμερα το μεσημέρι έξω από το Κοινοβούλιο συμμετέχουν εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση και τις περιφέρειες (η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει κηρύξει στάση εργασίας για το σκοπό αυτό), στελέχη της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ «Ανοιχτή Πόλη», κάτοικοι από το Δοξάτο Δράμας, την Ιτέα, το Κομμένο Άρτας, τη Νέαπολη Κοζάνης, το Καστέλι Κρήτης, την Κύμη Ευβοίας, την Κυλλήνη Ηλείας και το Ελληνικό, (ο δήμαρχος του οποίου συνεχίζει την απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενος για τη συνένωση του δήμου του με την Αργυρούπολη).
Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο προτίθενται να καταψηφίσουν επί της αρχής όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η Ν.Δ. κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν πιστώνει την τοπική αυτοδιοίκηση με τους οικονομικούς πόρους που απαιτούνται για την ορθή εφαρμογή του σχεδίου, ενώ ο ΛΑ.Ο.Σ. κάνει λόγο για προχειρότητα. Κ.Κ.Ε και ΣΥ.ΡΙΖ.Α θεωρούν ότι ο Καλλικράτης αποτελεί υλοποίηση δέσμευσης της κυβέρνησης προς τους πιστωτές της και το Δ.Ν.Τ.
Αντιθέτως, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε τον Καλλικράτη «επανάσταση δημοκρατίας» «προϋπόθεση για έξοδο της χώρας από την κρίση», «θεμέλιο λίθο της νέας Ελλάδας που χτίζουμε», «κορυφαία πολιτική επιλογή, συνδεόμενη με την Ελλάδα της ανάπτυξης, της ευνομίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης». Πέρα από τα οφέλη σε επίπεδο αποτελεσματικότητας των νέων τοπικών και περιφερειακών αυτοδιοικήσεων, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε επίσης ότι ο Καλλικράτης θα αποφέρει και σημαντική εξοικονόμηση πόρων.

Wednesday, May 26, 2010

ΟΙ ΚΑΔΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ

Υποτίθεται ότι για την καθαριότητα των κάδων ο δήμος διαθέτει τρία μηχανοκίνητα πλυντήρια κάδων, καθώς επίσης και ένα αυτοκινούμενο όχημα υδροβολής & απολύμανσης… Μόνο που εμείς δεν τα είδαμε ποτές τα οχήματα αυτά… Εκείνο που βλέπουμε είναι οι υπερχειλισμένοι κάδοι και εκείνο που μυρίζομε είναι η αφόρητη δυσοσμία που αποπνέουν οι κάδοι απορριμμάτων, ιδιαίτερα όταν ανεβαίνει η θερμοκρασία…

Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες περιοίκων για την εν γένει κατάσταση που επικρατεί στο στρατόπεδο Κόδρα. Σκουπίδια, ακαθαρσίες και αγέλες αδέσποτων σκύλων! Ζώα σε ελεεινή κατάσταση που περιφέρονται σε κατοικημένες περιοχές πεινασμένα και διψασμένα… Δεν έχουν δίκαιο οι κάτοικοι που  ζητούν την καθαριότητα του χώρου, την άμεση απομάκρυνση αυτών των ζώων και την φροντίδα τους;

«Κόκκινη Πιπεριά»

Η επικράτεια του φραπέ

Ξετρύπωσα κι ένα ωραιότατο κείμενο από το blog του κ. Μάνου Στεφανίδη, κριτικού τέχνης και φίλου του Χάρρυ Κλυνν: http://bit.ly/byi5cC

Η παρουσία του φραπέ ακόμα και στα περίπολα της αστυνομίας μας πείθει ότι είναι κάτι περισσότερο από ένα από αφέψημα, μια συνήθεια κοινωνική, μια «πόζα», όπως θάλεγε ο Richard Ellman, ή ένα habitus κατά Bourdieu (προδιάθεση). Ούτε πάλι πρόκειται για απλή εξάρτηση (όπως φερ’ ειπείν η μανία των νέων με τα κοκα-κολούχα). Κατά τη γνώμη μου ο φραπές είναι το σύμβολο μιας άρνησης. Ο φορέας του δηλώνει ότι απέχει, ότι διακόπτει, έστω κιαν τίποτε εργάζεται ή οφείλει να εργάζεται. Είναι στάση, κυριολεκτικά, ζωής. Πίνω φραπέ και μάλιστα κουβαλάω το πλαστικό ποτηράκι παντού, στο δρόμο, το λεωφορείο, στο αμφιθέατρο, στη διαδήλωση (!) σημαίνει «είμαι και δεν είμαι εδώ», «θα ήθελα να ήμουν αλλού», «ανήκω αλλού», «εκπροσωπώ την Ελάσσονα προσπάθεια, την συνεχή σχόλη, τις αδιάκοπες διακοπές». Εν τέλει ο φραπές αναδεικνύεται σε αλληγορία της χαράς της ζωής και σε ό, τι απελευθερώνει τον χρήστη από οποιαδήποτε υποχρέωση ή καταναγκασμό. Είναι η σημαία της ιδιότυπης, ιδιόχρηστης ελευθερίας μικροαστικού τύπου που φοριέται και σαν εσάρπα ή κασκόλ. Οι φραπεδούχοι αναδεικνύονται στους ασυμβίβαστους αδειούχους της όποιας καθημερινότητας, τα παιδιά εκείνης της ζωής που είναι βιώσιμη μόνον όταν παραμένει αδρανής. Σαν στεκούμενο νερό. Και τώρα που ακραγγίζουμε χαρακτηριστικά που αφορούν σ’ ολόκληρη την κοινωνία μας. Αυτή που έχει εθισθεί δραματικά να μην παράγει τίποτε αλλά να επιθυμεί τα πάντα. Η επικράτεια του φραπέ δονείται μοιραία από την ακράτεια της κατανάλωσης και τα χειρότερα δεν έχουν αφιχθεί ακόμη….

"Τρυπώνω-Ξετρυπώνω"

Εγγραφές στους παιδικούς σταθμούς

 
Δικαιολογητικά για την εγγραφή παιδιών στους παιδικούς σταθμούς δέχεται ο Δήμος Καλαμαριάς  έως και την Τρίτη 15 Ιουνίου. Στους παιδικούς σταθμούς γίνονται δεκτά παιδιά από δυόμιση μέχρι πέντε ετών, να συμπληρώνουν δηλαδή τα δυόμιση μέχρι τις 31 Αυγούστου. Για την εγγραφή απαιτούνται τα παρακάτω δικαιολογητικά:

Αίτηση του γονέα ή κηδεμόνα του παιδιού (έντυπες αιτήσεις όπου αναφέρονται τα δικαιολογητικά υπάρχουν στους παιδικούς σταθμούς, στα Κ.Ε.Π και στην ιστοσελίδα του Δήμου Καλαμαριάς ,www.kalamaria.gr.

Ληξιαρχική πράξη γέννησης του παιδιού ή πιστοποιητικό γέννησης.

Βεβαίωση εργοδότη ότι και οι δυο γονείς εργάζονται ή πρόκειται να εργασθούν εντός μηνός από την υποβολή της αίτησης τους και επικυρωμένη βεβαίωση ενσήμων από το Ι.Κ.Α, προκειμένου για εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Βεβαίωση γιατρού για την καλή σωματική και πνευματική υγεία του παιδιού.

Αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του τρέχοντος οικονομικού έτους και αντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος οικ. έτους 2009.

Υπεύθυνη δήλωση για την οικογενειακή κατάσταση των γονέων του παιδιού.

Για την εγγραφή παιδιών αλλοδαπών γονέων εκτός των προηγούμενων δικαιολογητικών απαραίτητη προϋπόθεση είναι και η άδεια νόμιμης παραμονής στη χώρα μας, όπως αυτή αποδεικνύεται κάθε φορά από τις ισχύουσες διατάξεις. Στους παιδικούς σταθμούς γίνονται δεκτά παιδιά από δυόμιση μέχρι πέντε ετών (να συμπληρώνουν τα δυόμιση μέχρι τις 31 Αυγούστου 2010).

Επανεγγραφές νηπίων:
Οι επανεγγραφές αφορούν τα νήπια που φοιτούν στους σταθμούς μας και επιθυμούν να παραμείνουν και για το σχολικό έτος 2010 - 2011. Δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσουν:
Αίτηση του γονέα ή κηδεμόνα του παιδιού (έντυπες αιτήσεις όπου αναφέρονται τα δικαιολογητικά υπάρχουν στους παιδικούς σταθμούς και στα Κ.Ε.Π
Βεβαίωση γιατρού για την καλή σωματική και πνευματική υγεία του παιδιού.
Βεβαίωση εργασίας της μητέρας καθώς και βεβαίωση αγοράς ενσήμων επικυρωμένη από το Ι.Κ.Α, εάν εργάζεται στον ιδιωτικό φορέα ή φωτοτυπία βιβλιαρίου ΤΕΒΕ.
Οι αιτήσεις συμπληρωμένες με τα δικαιολογητικά θα παραδίδονται στα γραφεία Διοίκησης του Δ.Ο.Κ.Φ. (Εθν.Αντίστασης και Ικάρων ) Φοίνικας αλλά και στους παιδικούς σταθμούς.

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ "ΧΑΒΑΗ CLUB" 1967

Ξετρύπωσα από το δημοφιλές θεσσαλονικιώτικο blog «taxalia» ένα νοσταλγικό ηχητικό ντοκουμέντο, μια πολύ σπάνια ηχογράφηση, από το club "Χαβάη" στην Καλαμαριά, το 1967! Και τραγουδάνε ποιοι; Οι OLYMPIANS και Νίκος Παπάζογλου!!! Απολαύστε το:



"Τρυπώνω-Ξετρυπώνω"

ΤΕΛΕΙΑ GR στην Καλαμαριά

Με την παράσταση «ΤΕΛΕΙΑ GR» από το Θέατρο Στοά και τους EX ANIMO, ολοκληρώνονται οι «Θεατρικές Συναντήσεις 2010» τις οποίες διοργανώνει για τρίτη συνεχή χρονιά ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Καλαμαριάς. Στο δημοτικό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» θα δοθούν έξι παραστάσεις από Τρίτη 25 έως Κυριακή 30 Μαΐου.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Σκηνοθεσία-επεξεργασία και σύνθεση κειμένων Θανάσης Παπαγεωργίου
Σκηνικό-κοστούμια Λέα Κούση
Χορογραφίες Μαρία Αλβανού

Παίζουν
Θανάσης Παπαγεωργίου, Παναγιώτης Μέντης, Νίκη Χαντζίδου, Ευδοκία Σουβατζή, Εύα Καμινάρη και Νάντια Περιστεροπούλου από τη ΣΤΟΑ και Ζήσης Ρούμπος, Ροζαμάλια Κυρίου, Παύλος Εμμανουηλίδης και Κωνσταντίνα Λαδοπούλου από τους ΕΧ ΑΝΙΜΟ.

Με δυο λόγια…
Η Θεατρική εταιρία ΣΤΟΑ συνεργάζεται με τη νεανική θεατρική ομάδα ΕΧ ΑΝΙΜΟ σε μια επιθεώρηση αλλιώτικη από τις γνωστές συνταγές επιθεώρησης. Σε 70 σκηνές, μικρές και μεγάλες, δέκα ηθοποιοί, ερμηνεύοντας διακόσιους ρόλους σατιρίζουν αυτά που ταλαιπωρούν τον σημερινό Έλληνα και καταγγέλλουν γεγονότα και καταστάσεις, με έναν τρόπο που ενώ προκαλεί αβίαστα το γέλιο βάζει σε σοβαρή σκέψη τον θεατή θέτοντάς τον ενώπιον των ευθυνών του, αφού δεν θεωρείται άμοιρος ευθυνών για τη σημερινή κατάντιας μας. Δεν είναι πολιτική σάτιρα, είναι κοινωνική, είναι μια σάτιρα των σημερινών ηθών και ένας κόλαφος στην ευημερία που νομίζουμε ότι έχουμε.
Πρεμιέρα Τρίτη 25 Μαΐου, ώρα 8.00 μ.μ.
Παραστάσεις Τετάρτη 26, Πέμπτη 27, Παρασκευή 28 και Σάββατο 29 Μαΐου στις 9.15 μ.μ. και επί πλέον Κυριακή 30 Μαΐου στις 8.00 μ.μ. 
 
salonicanews

H ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΗ...

Ως φαίνεται κάποιοι έβλεπαν εδώ και χρόνια που βαδίζουν τα πράγματα στον τόπο μας. Φίλοι της ιστοσελίδας μας έστειλαν το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «ΝΙΚΗ» που φιλοξενεί του προφητικούς στίχους του τραγουδιού του Χάρρυ Κλυνν «Ελλάδα η χώρα»
Σημειώνεται ότι το τραγούδι αυτό γράφτηκε και κυκλοφόρησε με μεγάλη επιτυχία το 1984… Έμελλε λοιπόν να περάσουν 28 ολόκληρα χρόνια για να ξαναγίνει «ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ»
Συμπέρασμα: Τα πράγματα πολύ αργά αλλάζουν σ΄ αυτόν τον τόπο ή «αυτή η χώρα δε σώζεται με τίποτα άμα λάχει να πούμε» όπως είπε και πάλι ο μεγάλος Χάρρυ Κλυνν

"Τρυπώνω-Ξετρυπώνω"

Monday, May 24, 2010

ΒΡΕ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΓΕΝΙΚΟ...

Ρε παιδιά
Αυτόν τον «κόβω και ράβω»… τον «δεν καταλαβαίνω τίποτα»… Αυτόν τον πρώην Γενικό Γραμματέα του Δήμου, τον έχετε δει τελευταία;
Οι κακές γλώσσες λένε ότι θα είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την κομματική παράταξη του ΠΑΣΟΚ και γυρίζει την Καλαμαριά προς άγρα ψήφων!
Το παίζει δε τρίπορτο για να είναι μέσα…
Αν αποσυρθεί η Παυλίδου υποψήφιος θα είναι ο Μπακογλίδης, εκτός και αν μας αιφνιδιάσει το κόμμα!
Κι εμένα η γιαγιά μου αν είχε γένια θα ήταν ο παππούς μου!
"Τρυπώνω-Ξετρυπώνω"

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΑΛΙΟ


Κύριοι της διοίκησης του Δήμου αυτά τα πανώ που έχετε αναρτήσει από την αλήστου μνήμης εποχή του Χριστόδουλου Οικονομίδη και ζητάτε από την κυβέρνηση να σας παραχωρήσει ελεύθερους χώρους, παραλίες και στρατόπεδα, κατεβάστε τα γιατί τα βλέπει ο κόσμος και γελάει…

Εξάλλου στην παράταξή σας ανήκει η στενή συνεργάτιδα του πρωθυπουργού και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ κυρία Μαρία Παυλίδου, γιατί δεν το λέτε σ΄αυτήν να καθαρίσει;

Τώρα που είστε στα πράματα ευκαιρία να το εκμεταλλευτείτε και να απορροφήσετε επιπλέον οικονομικούς πόρους προς όφελος του Δήμου και των Καλαμαριωτών...

Εκτός και αν έχετε πέσει κι εσείς θύματα της Λοβέρδειας προπαγάνδας: «ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΑΛΙΟ»

«Κόκκινη Πιπεριά»

ΚΑΛΟ ΚΟΥΡΑΓΙΟ

Μέχρι τον Νοέμβρη που θα γίνουν οι Δημοτικές Εκλογές το ΠΑΣΟΚ θα μας έχει αποτελειώσει... Ήδη το plan C βρίσκεται επί θύραις... ΘΑ ΠΟΥΜΕ ΤΟ ΨΩΜΙ ΨΩΜΑΚΙ!
Καταλαβαίνεται λοιπόν, τον καταποντισμό που θα υποστούν οι Πασοκικές παρατάξεις στους Δήμους και στις Περιφέρειες...

Είναι να μην πάρει ανάποδες ο ελληνικός λαός... ΚΑΙ ΒΑΡΑΕΙ ΑΣΧΗΜΑ Ο ΑΤΙΜΟΣ!

Γι αυτό φιλαράκια τις διοίκησης του Δήμου, απολαύστε τις τελευταίες ημέρες της Πομπηίας...

Αλλά εδώ που τα λέμε και νορμάλ να ήταν τα πράγματα, που δεν είναι, με υποψήφια δήμαρχο την Μαρία Παυλίδου (μέλος του εθνικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και εκλεκτή του Γ. Παπανδρέου) πάλι στον πάτο σας έβλεπα...

Και όπως είπε και ο κολλητός σας Όλι Ρεν
ΚΑΛΟ  ΚΟΥΡΑΓΙΟ
Καλαμαριώτης



ΚΑΛΩΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Καλωσορίζουμε στην ιστοσελίδα μας τρεις ακόμα, γνώριμους απ΄ τα παλιά, συνεργάτες… Τον «Καλαμαριώτη», την «Κόκκινη πιπεριά» και τον/την «Τρυπώνω-Ξετρυπώνω»

ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ

Friday, May 21, 2010


Καλαμαριά: «Παραθινούπολη» από 1η Ιουνίου

της Κικής Μουστακίδου, kikimous_90@yahoo.gr

Δέκα χρόνια ζωής συμπληρώνει φέτος το παιδικό φεστιβάλ «Παραθινούπολη» που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Καλαμαριάς. Το πρώην στρατόπεδο Μακεδονομάχου Κόδρα ανοίγει τις πύλες του την Τρίτη 1 Ιουνίου για τις καλλιτεχνικά ανήσυχες λιλιπούτειες υπάρξεις.

Είναι ένας θεσμός που πλαισιώνεται από κάθε λογής εκδηλώσεις που αφορούν παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας έως δώδεκα ετών, μια πολυσυμμετοχική διοργάνωση με πλήθος φορέων, από μουσεία έως εθελοντικές ομάδες. Στόχος του είναι να δώσει στους μικρούς μαθητές την ευκαιρία να μάθουν, να εκφραστούν και να καλλιεργηθούν μέσα από διάφορες μορφές και είδη τέχνης.

Αμέτρητα ζευγάρια μάτια
«10 χρόνια παιδική έκφραση και δημιουργία» είναι το θέμα του φετινού Φεστιβάλ, στο οποίο αναμένεται να έχουν συμμετοχή 20 περίπου σχολεία, κυρίως της Καλαμαριάς, και 1500 μαθητές. Από την έναρξη έως τις 4 Ιουνίου πρόκειται να τηρηθεί το πρόγραμμα των σχολικών επισκέψεων ενώ από τότε και μέχρι τις 6 του μήνα, το Φεστιβάλ θα είναι ανοιχτό σε οικογένειες και σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Η Αργυρώ Σκίτσα, υπεύθυνη για την διεξαγωγή της Παραθινούπολης, μιλά για ένα στοίχημα που ανανεώνεται κάθε χρόνο. «Δεν επαναπαυόμαστε, στήνουμε κάτι που αφορά τα παιδιά και γι' αυτό συνεχώς ψάχνουμε νέες ιδέες. Τα χαμόγελά τους άλλωστε μας βοηθούν να διατηρούμαστε και εμείς παιδιά. Το κλίμα θα είναι πολύ εορταστικό φέτος, με επετειακή διάθεση, ενώ σκοπεύουμε να τιμήσουμε και όλους τους ανθρώπους που στήριξαν την προσπάθειά μας όλα αυτά τα χρόνια».

Υπαίθρια εναλλακτική πρόταση
Το στρατόπεδο Κόδρα ζωντανεύει τις μέρες που φιλοξενεί το Φεστιβάλ. Τα περίπτερα στήνονται στις υπαίθριες εκτάσεις του ενώ μεγάλη σκηνογραφική ομάδα επιμελείται το αισθητικό αποτέλεσμα του χώρου. Οπως διαπιστώνει η κ. Σκίτσα, ο συγκεκριμένος χώρος δεν είναι ευρέως γνωστός στους γονείς που διαμένουν εκτός Καλαμαριάς.

«Είναι μια ευκαιρία για όσους δεν γνωρίζουν πολύ καλά τον χώρο, να συνειδητοποιήσουν ότι είναι πολύ φιλόξενος, ιδιαίτερα για οικογένειες. Στην ουσία, η «Παραθινούπολη» στέλνει ένα μήνυμα για το πώς θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν με μεράκι αυτές οι εκτάσεις για το παιδί και την οικογένεια. Παρά τις τεχνικές δυσκολίες που συναντάμε, γνωρίζουμε καλά και το εισπράττουμε, ότι αξίζει ο κόπος μας».

INFO
Το φεστιβάλ «Παραθινούπολη» θα διαρκέσει από την Τρίτη 1 έως την Κυριακή 6 Ιουνίου. Συμμετέχουν σχολεία με οργανωμένες επισκέψεις (Τρίτη – Παρασκευή, 09.00 – 12.00). Θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις ανοιχτές στο κοινό (Παρασκευή – Κυριακή, 18.00 – 22.00).
Ελεύθερη είσοδος. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 481 006, 2310 481 711.

aggelioforos

Thursday, May 20, 2010

ΝΑ ΞΕΡΑΙΝΕΤΕ Η ΓΟΥΛΑ Μ' ΑΝ ΑΝΑΣΠAΛΩΣΕ ΠΑΤΡΙΔΑ...

ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΗΤΑΝ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ, ΤΑ ΑΓΙΑΣΜΕΝΑ ΧΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ...

ΕΚΕΙ ΑΝΘΙΣΕ Ο ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ 2.700 ΧΡΟΝΙΑ...

ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ ΘΑΜΜΕΝΟΙ ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΜΑΣ...

ΕΚΕΙ ΑΦΗΣΑΝ ΤΑ ΚΟΚΚΑΛΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΗΣ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΙΔΕΑΣ...



ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΑΣ, ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΜΑΣ...

ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ Τ' ΑΔΕΡΦΙΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗ ΜΙΛΑΝΕ ΤΑ ΡΩΜΑΙΙΚΑ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΣΤΟ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΟΜΩΣ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΙΣΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΡΚΟΙ, ΓΙΑΤΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΝΤΙΟΙ, ΤΡΑΝΤΕΛΛΕΝΕΣ...

ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΑΣ... Η ΛΥΡΑ... ΟΙ ΧΟΡΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΜΑΣ...

ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ Η ΨΥΧΗ ΜΑΣ...

ΕΜΕΙΣ ΑΔΑ ΚΙ ΙΝΟΥΜΕΣ Σ' ΕΜΕΤΕΡΑ ΘΑ ΠΑΜΕ!

ΚΑΝΕΙΣ, ΜΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΞΕΡΙΖΩΣΕΙ ΑΠ' ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΚΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΜΑΣ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ...

ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ 3.000 ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΑΝΑΓΥΡΙΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥΣ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥΣ ΚΙ ΑΠΟ 'ΜΑΣ ΖΗΤΑΝΕ ΣΕ 90 ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΚΙΑ ΜΑΣ!!!

ΠΟΤΕ, ΜΑ ΠΟΤΕ ΔΕ ΘΑ ΣΕ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΠΑΤΡΙΔΑ...ΣΕ 'ΣΕΝΑ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΘΑ ΞΑΝΑΓΥΡΙΣΟΥΜΕ... ΚΑΙ Η ΓΗ ΘΑ ΤΡΕΜΕΙ....

ΝΑ ΞΕΡΑΙΝΕΤΕ Η ΓΟΥΛΑ Μ' ΑΝ ΑΝΑΣΠAΛΩΣΕ ΠΑΤΡΙΔΑ...

http://el-pontos.blogspot.com/

Wednesday, May 19, 2010

Πανελλαδικές : Υβρις στην Γενοκτονία των Ποντιών!


Τι θέμα έβαλε το υπουργείο Παιδείας (φυσικά όχι «Εθνικής») στις Πανελλήνιες σήμερα, Ημέρα της Σφαγής των Ποντίων;

Σε τι θέμα θα πρέπει να Απαντήσουν τα Ελληνόπουλα;

Μα για το Σπίτι του Κεμάλ!

Το εμετικό θέμα εδώ!

Αναρωτιέμαι μόνο τι θα γινόταν στο Ισραήλ, αν την ημέρα του ολοκαυτώματος έβαζαν θέμα για το σπίτι του Χίτλερ!

Αν οι αρνητές του ολοκαυτώματος είναι κατακριτέοι αυτοί τι είναι;

http://netakias.wordpress.com/

Μήνυμα Σαμαρά για την Ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων

Η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού αποτελεί ένα από τα στυγερότερα εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας.
Ο ιστορικός Π. Ενεπεκίδης χαρακτήρισε με την συγκλονιστική φράση «ένα Άουσβιτς εν ροή», τις διαβόητες Πορείες Θανάτου, όπου γυναικόπαιδα, γέροι, άνδρες, εξαθλιωμένοι, οδηγήθηκαν σε άγρια βουνά ή άνυδρες ερημιές, όπου άλλοι πέθαιναν εν πορεία από τις κακουχίες κι άλλοι εξοντώνονταν από τους φρουρούς.
Όμως οι Έλληνες του Πόντου επέζησαν, είναι δίπλα μας, γύρω μας, στην Ελλάδα και στη Διασπορά. Σημαιοφόροι της Μνήμης και αγωνιστές της Δικαίωσης.
Η δικαίωση αυτή, θα γίνει μόνον όταν η ίδια η Τουρκία αναγνωρίσει την Γενοκτονία. Κι αυτό θα βοηθήσει, πραγματικά, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Η ημέρα μνήμης – κάθε χρόνο στις 19 Μαΐου – είναι υπόμνηση αυτού του αγώνα. Όλου του Ελληνισμού.

Η ΡΩΜΑΝΙΑ ΚΙ ΑΝ ΕΠΕΡΑΣΕ ΑΝΘΕΙ ΚΑΙ ΦΕΡΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟ

Factorx
 

Του Φαήλου Μ. Κρανιδιώτη

Ο Μωάμεθ ο Πορθητής, σε αντίθεση με το ψηλό παιδί από την Μινεσότα ήταν ελληνομαθής. Ο καρντάσης μας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο μπακαλόγατος που θέλει να γίνει σουλτάνος, πάλι σε αντίθεση με το ψηλό παιδί από την Μινεσότα, ξέρει Ιστορία. Ή τουλάχιστον ξέρει ο Φον Ρίμπεντροπ του ισλαμοφασισμού, ο Νταβούτογλου.
Ο Ρετζέπ όταν επισκέφθηκε την Ηγεμονία μας, ζήτησε γι’ άλλη μια φορά το Φετιχέ τζαμί στο Μοναστηράκι κι ο αφασιακός Γιώργος είπε ναι.
Λοιπόν αδέρφια, για να μάθετε αυτά που δεν ξέρει ο Γιώργος, το εν λόγω τζαμί δεν χτίστηκε από τους Τούρκους αλλά από Άραβες εμπόρους, που ζούσαν ειρηνικά ως κοινότητα στην Αθήνα και τον Πειραιά, για τις λατρευτικές τους ανάγκες, πολύ πριν οι Τούρκοι δουν την από δω μεριά της Ελληνικής Λίμνης.
Όταν ο Μωάμεθ το 1452 κατέλαβε την Αθήνα, το Φετιχέ τζαμί ήταν ερείπιο. Ο ελληνομαθής Μωάμεθ λοιπόν, έχοντας επίγνωση της σημασίας της κατάληψης των Αθηνών, ως σύμβολο της κατάκτησης από αυτόν της ιστορικής  πνευματικής πρωτεύουσας της Ελλάδας, αναστήλωσε το τζαμί και το αποκατέστησε ως χώρο λατρείας.

Το Φετιχέ τζαμί, αδέρφια, τόσο για τον Μωάμεθ τον Πορθητή, όσο και για τους ισλαμοφασίστες επιγόνους του, συμβολίζει την ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ του τουρκικού Ισλάμ στην καρδιά της Ιστορικής ηπειρωτικής Ελλάδας. Είναι το ζωντανό σύμβολο της κατάκτησης της Αθήνας από τους πλιατσικολόγους και φονιάδες γιους του Ερτογρούλ.
Κανένα από τα καθεστωτικά βλακόμετρα δεν θα σας τα πει αυτά. Κανένας από τους κατοχικούς «σοσιαλιστές» μας δεν ψιθύρισε ούτε λέξη γι’ αυτό. Ούτε ένας έστω από το στελεχιακό ανέκδοτο, που αυτοαποκαλείται «πατριωτικό ΠΑΣΟΚ».
Η παραχώρηση αυτή είναι για τους Τούρκους ισλαμιστές πιο σημαντική από όλα τα πρωτόκολλα που υπέγραψαν με την παιδική χαρά που κυβερνά την χώρα μας.
Η πολιτική είναι συμβολισμοί, είπε κάποιος Γάλλος. Έτσι είναι. Και χειρότερο συμβολισμό σε χειρότερους καιρούς δεν θα μπορούσαμε να διαλέξουμε.
Όταν τάχιστα απέλθουν οι βαρβαρίζοντες ψιλοηγήτορες μας, πιστεύω πως ο Αντώνης, που ξέρει Ιστορία κι έχει ελληνοπρέπεια, θ’ αφήσει το Φετιχέ τζαμί ως έχει, μουσείο.
Εκτός αν τ’ αδέρφια μας δεχθούν μια αξιοπρεπή τράμπα: να ξαναφωνάξει ο μουεζίνης από το Φετιχέ τζαμί και η Αγιά Σοφιά να δοθεί πίσω στους ενορίτες της, σε 20.000.000 Έλληνες ανά τον κόσμο. Σε αυτή την περίπτωση, αδερφέ μου Ρετζέπ, έρχομαι να κουβαλήσω άμμο κι ασβέστη για το τζαμί του ρεσούλη σου.
Σήμερα όμως, μην ξεχνάτε, είναι 19η Μαΐου. Σαν σήμερα ο φονιάς γυναικοπαίδων, ο Χίμλερ των Χριστιανών της Μικράς Ασίας, ο Κεμάλ, αποβιβάστηκε στην Σαμψούντα κι άρχισε η τελική φάση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Κύριος συνεργάτης του ο Τοπάλ (κουτσός) Οσμάν, μια σπάνιας διαστροφής εγκληματική προσωπικότητα που ταίριαξε καλά με τον αμφιφιλόφυλο και σαδιστή αφέντη του. 350.000 Πόντιοι πέρασαν από το λεπίδι, το τουφέκι και τις πορείες θανάτου, ένα «Άουσβιτς εν ροή», όπως είπε ο Π. Ενεπεκίδης. Μια γενοκτονία αλά τούρκα, χωρίς ψευδοεπιστημονική θεμελίωση περί ανωτερότητας της τουρκικής φυλής. Απλά πράγματα: φόνοι, βιασμοί και πλιάτσικο. Τους φονιάδες ακολουθούσε να ολόκληρο λογιστικό σύστημα διαχείρισης των κλοπιμαίων. Έγιναν μάλιστα αργότερα δίκες κατά αυτών που καταχράστηκαν μεγαλύτερο μερίδιο από ότι «δικαιούνταν» από τα ματωμένα υπάρχοντα των εξολοθρευμένων Χριστιανών.
Ένα άλλο οργανωμένο σύστημα σοφών άλλαζε τα ονόματα ακόμη και στο τελευταίο ρυάκι, στο τελευταίο ύψωμα. Ξέρανε και ξέρουν ότι είναι καταπατητές.
O Ερντογάν κρατά καλά την σκυτάλη του αίματος και της ατιμίας. Συνεχίζει την παράδοση του Κεμάλ και του χαλιφάτου, που παρά τις διαφορές τους, η παλιά και η «νέα» Τουρκία ενώνονται στο Φόνο, τους Βιασμούς και το Πλιάτσικο. Ο Ερντογάν διατηρεί την Ύβρι, διατηρεί αλώβητους τους μηχανισμούς της Γενοκτονίας. Αφού όμως ξέρει Ιστορία, γι’ αυτό ζητάει το Φετιχέ τζαμί, τότε θα ξέρει ότι μετά την Ύβρη, κάποια στιγμή έρχεται η Νέμεση.
Όμως, αδέρφια, υπάρχει κάτι που πολλοί δεν ξέρουν. Ο Πόντος δεν έπεσε αμαχητί. Τα μαυροφορεμένα παλικάρια του, οι αληθινοί γιοι του Διγενή Ακρίτα πολέμησαν στα σπίτια τους, στους λόγγους και στις σπηλιές. Με τα γυναικόπαιδα ανάμεσα τους σε επικές πορείες πέρασαν στον Καύκασο, όπου πολλές φορές οι Μπολσεβίκοι σύμμαχοι του Κεμάλ τους παρέδιδαν στους Τούρκους. Έγιναν ολοκαυτώματα σε σπηλιές και σπίτια – άπαρτα κάστρα. Ο Πόντος, αδέρφια, έπεσε με το ντουφέκι στο χέρι.
Ως ελάχιστο φόρο τιμής λοιπόν,  μνημονεύω τους Αετούς των Βουνών του Πόντου, τους Οπλαρχηγούς του Αντάρτικου του Πόντου, τιτάνιες μορφές του Ελληνισμού, τέκνα της ανάγκης αλλά και της τιμής: Αιμίλος Κατόγλου, Στυλιανός, Αλέξανδρος Παλτόγλου, Ανέστης, Νικολής, Ηλίας, Παντελής, Κούρτος, Κεχαγιάς, Χασαρλού, Κωστής Παμπούλογλου, Γεώργιος Τσαχαλού, αδελφοί Ανέστης και Θεόφιλος, Σαρής, Ελευθέριος Κούρπαλη, Αναστάσιος Εγρίπελι, Χρύσος Τζορακλής, Παντελής Τζιμελής, Θεόφιλος Τζάλης, Ουζούν Φίτες, Ιωάννης Γιαγπασανλής, Στυλιανός Κοσμίδης , Ευάγγελος Ιωαννίδης, Χαράλαμπος Ελευθεριάδης, καπετάν Τσιρίπς Τσιφλίδης, Ιστύλ αγάς και τόσοι άλλοι. Βάλτε μπροστά από κάθε όνομα το καπετάν. Στο δίλημμα αντίσταση ή υποταγή επέλεξαν την Αντίσταση.
Κι αν μερικοί δεν καταλαβαίνουν τι πάστα είναι αυτοί οι άνθρωποι του Λαού μας, οι Ακρίτες των Ακριτών, ακούστε κι αυτό: Οι Πόντιοι από την Τσάλκα, πέρασαν με το τουφέκι στο χέρι κι έχτισαν ξανά τα χωριά τους στον Καύκασο. Ανύπαρκτες τότε οι επαφές με την Ελλάδα. Χριστιανοί, Έλληνες το φρόνημα και τουρκόφωνοι. Γρυ Ελληνικά. Ήταν το αποτέλεσμα του είδους της πίεσης που δέχτηκαν από τους Τούρκους. Ο Θεοχάρης Κεσίδης, αυτός ο σπουδαίος μελετητής του Πλάτωνα, μας αφηγήθηκε λοιπόν μια μέρα το εξής: Μια επιτροπή της τότε Σοβιετικής Ακαδημίας Επιστημών έκανε έρευνα και καταγραφή των γλωσσών που μιλούσαν οι πληθυσμοί των ΕΣΣΔ και των γλωσσών που θα επιθυμούσαν να διδάσκονται. Πήγαν λοιπόν και στην Τσάλκα, που όλοι ήξεραν πως ήταν τουρκόφωνη. Μαζευτήκανε λοιπόν στο κεφαλοχώρι σ’ ένα κρατικό κτίριο η επιτροπή κι οι κεφαλές των Ποντίων. Λέει λοιπόν ένας τύπος της επιτροπής ως αυτονόητο, «γλώσσα που μιλάτε, τουρκικά» και πάει να το συμπληρώσει στο έντυπο. Μέσα σε μια δυσοίωνη σιωπή, πλησιάζει ένας γέρος Πόντιος και ρίχνοντας μια τρομερή γροθιά στο τραπέζι, τους είπε σε άπταιστα τούρκικα: «Αν θέλετε να γυρίσετε ζωντανοί στη Μόσχα, ελληνικά θα γράψετε ότι μιλάμε κι ελληνικά θέλουμε να διδασκόμαστε»! Αυτό σημαίνει τραντέλενοι.
Μ’ αρέσουν οι χοροί κι οι μουσικές του Λαού μας. Όλες. Μα όταν βλέπω κι ακούω την σέρα, τον Πυρρίχιο, όταν βλέπω να πάλλονται οι τελαμώνες και να βροντούν τα μαχαίρια και τους τραντέλενους, τους τρανούς Έλληνες, να χτυπούν ρυθμικά τις μπότες τους, καθώς φωνάζει ο Αρχηγός τα παραγγέλματα και να προχωρούν σκυφτοί κι ύστερα ολόρθοι στην συμβολική επίθεση, ενώ ο κεμετζές κλιμακώνει την Μάχη, ανατριχιάζω.
Λελεύω σας, αδέρφια και σήμερα θα πάρω το τεμέτερον μου, για να κάνουμε μουχαπέτ και να χύσουμε λίγο κρασί στους παππούδες σας.

Συγκεντρώσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

 Ο Πόντος, που πλήρωσε ακριβά το εθνικό του πάθος και κατέκτησε τα υψίπεδα της ελληνικής ιστορίας, αυτήν την ώρα αισθάνεται πληγωμένος, προδομένος, κι ας κράτησε με το σπαθί το ατίμητο δώρο της εθνικής αρετής και αξιοπρέ­πειας
Αγγελική Στεργίου

Του Φώτη Κουτσαμπάρη fkoutsamparis@makthes.gr
Το πάγιο αίτημα για διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου προβάλλεται για άλλη μια χρονιά στις εκδηλώσεις που διοργανώνει η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ) στις 19 Μαΐου, ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού.
Στις φετινές εκδηλώσεις επισημαίνεται η ιστορική απόφαση του κοινοβουλίου της Σουηδίας, στις 11 Μαρτίου 2010, με την οποία αναγνωρίστηκε η γενοκτονία των Ποντίων. “Είχαμε μια περίοδο ογδόντα ετών μέχρι να αναγνωρίσει το ελληνικό κοινοβούλιο, το 1994, τη γενοκτονία. Από τότε, εδώ και δεκαέξι χρόνια, γίνονται οι προσπάθειες για τη διεθνή αναγνώριση, που είναι το ζητούμενο”, υπογράμμισε ο κ. Γιώργος Παρχαρίδης, πρόεδρος της ΠΟΕ, σε συνέντευξη τύπου.

Αύριο διοργανώνονται από την ομοσπονδία δύο παράλληλες συγκεντρώσεις, η κεντρική στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη με ομιλητές τον ομογενή βουλευτή του σουηδικού κοινοβουλίου Νίκου Παπαδόπουλο και την πρώην πρόεδρο του αριστερού κόμματος στη Σουηδία Ούλα Χόφμαν και η δεύτερη στις 6 μ.μ. στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα με κεντρική ομιλήτρια την
κουρδικής καταγωγής σουηδή βουλευτή Gulen Anci. Οι ομιλητές έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο, ώστε να εκδοθεί η απόφαση του σουηδικού κοινοβουλίου.
Καλούμε όλους τους Έλληνες να είναι παρόντες στις συγκεντρώσεις, διότι δεν είναι μόνο ποντιακό το ζήτημα, είναι εθνικό και πανανθρώπινο. Όσο μεγαλύτερες είναι οι συγκεντρώσεις, τόσο ηχηρότερο θα είναι το μήνυμα που θα στείλουμε σε όλο τον κόσμο και στην Τουρκία, από την οποία ζητούμε να αναγνωρίσει τη γενοκτονία. Ζητούμε από τον τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν να έχει το θάρρος να ζητήσει συγγνώμη”, τόνισε ο κ. Παρχαρίδης, ο οποίος επίσης ζήτησε να τεθεί το θέμα της αναγνώρισης της γενοκτονίας ως προϋπόθεση για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Απούσα η ελληνική πολιτεία
Στις προσπάθειες των Ποντίων της Σουηδίας για την αναγνώριση της γενοκτονίας αναφέρθηκε ο πρόεδρος του συλλόγου “Εύξεινος Πόντος” Στοκχόλμης Κωνσταντίνος Φραγκίδης, ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα για να παραστεί στις εκδηλώσεις. Ο κ. Φραγκίδης υπογράμμισε την άρνηση της ελληνικής πολιτείας να συμβάλλει στις προσπάθειες. “Αρχίσαμε τον αγώνα από το 2000. Δεν μας στήριξε η ελληνική πολιτεία και βρήκαμε ανοικτές πόρτες στη Σουηδία, μαζί με τους συλλόγους Ασσύριων και Αρμενίων, με τους οποίους συνεργαστήκαμε. Η Σουηδία έγινε η πρώτη χώρα παγκοσμίως που αναγνώρισε τη γενοκτονία, κάτι που δεν έκαναν η Ελλάδα και η Κύπρος”, τόνισε ο κ. Φραγκίδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η προσπάθεια θα συνεχιστεί με τη βοήθεια σουηδών βουλευτών, ώστε να μεταφερθεί στα Ηνωμένα Έθνη το αίτημα για διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας.

Σειρά διαλέξεων
Η νεολαία της ΠΟΕ συνεργάζεται στενά με επιστήμονες από το εξωτερικό και προσπαθεί να τεκμηριώσει τα ιστορικά γεγονότα, αν και ήδη οι γενοκτονίες των χριστιανικών πληθυσμών του Πόντου έχουν τεκμηριωθεί από τη Διεθνή Ένωση Ακαδημαϊκών για την αναγνώριση των γενοκτονιών. Όπως είπε ο συντονιστής της νεολαίας της ΠΟΕ Θεοδόσης Κυριακίδης, γίνεται σειρά διαλέξεων για την ανάδειξη του ζητήματος.
Σήμερα στις 8.30 μ.μ. η Πάμελα Στάινερ, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, δισεγγονή του Χένρι Μοργκεντάου, ο οποίος είχε βοηθήσει τους Αρμένιους και τους Έλληνες, θα δώσει διάλεξη με θέμα “Χένρι Μοργκεντάου, μια τίμια φωνή στην ιστορία”. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Εντευκτήριο της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, στην οδό Λεωφόρου Νίκης 13.
Την Τετάρτη, ώρα 20:00, η Έυξεινος Λέσχη Αθηνών διοργανώνει εκδήλωση με θέμα:
"Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ"
Ομιλητές οι Σάββας Αναστασιάδης, Τηλέμαχος Χυτήρης, Μάριος Ευρυβιάδης και Παύλος Τσίμας. Την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Μαρία Αντωνιάδου. Ξενοδοχείο ATHENS GATE, Συγγρού 10.
Την Πέμπτη 20 και Παρασκευή 21 Μαΐου διοργανώνεται διεθνές επιστημονικό συμπόσιο με θέμα “Διαθρησκειακός διάλογος, ανθρώπινα δικαιώματα και θρησκευτικό παρόν στην Τουρκία”. Η εναρκτήρια συνεδρία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στις 5 μ.μ. στο Δ΄ αμφιθέατρο της Θεολογικής σχολής του 


ΑΠΘ.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Tuesday, May 18, 2010

Monday, May 17, 2010


ENA ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ


Αν δε διαβάσω τις αθλητικές εφημερίδες έχω την εντύπωση ότι η μέρα μου δεν ολοκληρώθηκε… Και τις διαβάζω όλες!
Περισσότερο, όμως, με συγκινούν  τα άρθρα του «ΛEΩNIΔA, από τους 300!..» στην «ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ»
Πένα γερή, σχεδόν ποιητική, λόγος μετρημένος, στιβαρός και ταυτόχρονα ευαίσθητος, προ παντός ειλικρινής, γνώση της ιστορίας του Απόλλωνα μοναδική, αλλά πάνω απ’ όλα ψυχή γνήσια Καλαμαριώτικη… ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ ΠΑΘΙΑΣΜΕΝΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΛΛΩΝΑ…
Έλειψα για μερικές μέρες, είχα υποσχεθεί να παίξω τον «Ήρωα με τις παντόφλες» στη Ζάκυνθο, στην Κεφαλονιά και στην Πάτρα κι έτσι δε μου δόθηκε η ευκαιρία να διαβάσω τα τελευταία του άρθρα.
Τα διάβασα σήμερα στο διαδίκτυο και επιθυμώ να μείνω στο άρθρο της 7ης Μάη, ημέρας των γενεθλίων μου, που αναφέρεται εξ ολοκλήρου σ’ εμένα, μια και μου κάνει την τιμή να ξετυλίξει, μέσα από ένα γλαφυρότατο κείμενο, την εν γένει πορεία μου, από την ημέρα που γεννήθηκα, μέχρι σήμερα!
Φίλε «Λεωνίδα από τους 300», θα επιθυμούσα βέβαια να σε αποκαλώ με το όνομά σου, αλλά, παρ’ ότι δε συμφωνώ,  σέβομαι την επιθυμία σου για ανωνυμία… Σ’ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΘΕΡΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΧΕΣ ΣΟΥ, ΜΕ ΣΥΓΚΙΝΗΣΕΣ!
Να είσαι κι εσύ πάντα καλά και να δίνεις τις ωραίες σου μάχες, γι αυτά που οραματίζεσαι, γι αυτά που αγαπάς…
Οι αναφορές στην πορεία μου με εξέπληξαν… Κάποιες απ’ αυτές ίσως να τις έχω κι εγώ ξεχάσει…
Να, που απέκτησα κι εγώ το βιογράφο μου!
Με την άδειά σου, λοιπόν, αναρτώ στην ιστοσελίδα μου το κείμενό σου, όντας βέβαιος ότι θα το χαρούν πολύ αυτοί που θα το διαβάσουν…

Σ’ ευχαριστώ από καρδιάς
Βασίλης Ν. Τριανταφυλλίδης

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Xάρρυ Kλυνν
Zωή σαν παραμύθι!
Σαν σήμερα πριν κάποια χρόνια, δεν έχει σημασία πόσα (έτσι Xάρρυ;) ήρθε στον κόσμο ο Bασίλης Tριανταφυλλίδης (πασίγνωστος και καταξιωμένος ως Xάρρυ Kλυνν στο πανελλήνιο). Γεννήθηκε από πόντιους γονείς, φτωχούς, αλλά ασυμβίβαστους, σε μια φτωχογειτονιά της τότε «τσαμουρούπολης» (Kαλαμαριά). Aπό μικρός ξεχείλιζε εξυπνάδας και ενέργειας. Hταν πρώτος μαθητής στο Δημοτικό, αλλά ταυτόχρονα πρώτος και στο «σαματά» (πάντα με την καλή έννοια).
 O αείμνηστος σοφός δάσκαλος Γιώργος Kυπαρισσίδης, λίγα χρόνια αργότερα είχε πει για τον Bασίλη:
- Aυτό το παιδί γεννήθηκε αντισυμβατικό... «Πνιγόταν» από κανόνες και κανονισμούς. Hθελε πάντα να «αναπνέει» ελεύθερο: γράμματα, παιχνίδι, ζωή, όνειρα!..
Tα δύσκολα παιδικά χρόνια τον όπλισαν μ’ ένα γονιδιακό πείσμα (το πείσμα του Πόντιου «παρίαν», που έπρεπε να αποδείξει την αξιοσύνη του). Eκανε πολλές δουλειές, ώσπου κατέληξε σ’ αυτήν που του άρεσε από μικρός, την μίμηση και δι’ αυτής την ηθοποιία. Aπό το δημοτικό ακόμη διέπρεπε στις μιμήσεις συγγενικών προσώπων, δασκάλων και προβεβλημένων ατόμων της εποχής.
Ωσπου ένα καλοκαιρινό βράδυ με αστέρια στον ουρανό, ξεκίνησε το δικό του «άστρο» στη σκηνή του θεάματος. Στο παραλιακό κέντρο «Λουξεμβούργο», του πανέξυπνου κριτικού Mανόλη Pοκάκη (πλάι από το σημερινό «Ποσειδώνιο» κολυμβητήριο), εμφανιζόταν ο Γιώργος Oικονομίδης (ηθοποιός, κορυφαίος στιχουργός), που είχε «στήσει» ένα πρωτότυπο διαγωνισμό νέων ταλέντων.
O Bασίλης έφηβος τότε, με την «τσακαλοπαρέα» του (Kαλαμαριωτάκια), σκαρφάλωνε σχεδόν κάθε βράδυ στο καρνάγιο, που ήταν δίπλα από το «Λουξεμβούργο» και παρακολουθούσε τα δρώμενα. Σε κάποια φάση ξεχάστηκε και ενώ υπήρχε διάλειμμα και ησυχία, άρχισε να κάνει διάφορες μιμήσεις. O κόσμος εντυπωσιασμένος (οι θαμώνες του κέντρου φυσικά), στράφηκε επάνω του, ο δε Oικονομίδης με έκδηλη ικανοποίηση του είπε:
- Nεαρέ, κατέβα κάτω και έλα αμέσως εδώ στην πίστα, να μας τα πεις από κοντά!..
Oπερ και εγένετο. O Bασίλης αν και τρακαρισμένος τα πήγε περίφημα, στην πρώτη αυτή ανορθόδοξη «οντισιόν», καταχειροκροτήθηκε και πήρε το «εισιτήριο» για τον κόσμο του θεάματος, από τον Γιώργος Oικονομίδη, μετ’ επαίνων!..
Kατέβηκε στην Aθήνα, σπούδασε ηθοποιία, έπαιξε στον κινηματογράφο και στο θέατρο, αλλά ανήσυχο πνεύμα, από τη γέννησή του, εκμεταλλευόμενος και την απέχθεια προς τους «μπαμπάδες» του ΔNT (Συνταγματάρχες της Xούντας του 1967) έφυγε στην Aμερική. Eκεί γνωρίστηκε με ιερά τέρατα της παγκόσμιας «σόου-μπιζ», όπως Γούντι Aλεν, Nτάστιν Xόφμαν και άλλους, παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής και θεατρολογίας στο «Aκτορ Στούντιο» και μετετράπη σ’ ένα κορυφαίο «Eντερτνέηνερ» (σολίστα παρουσιαστή σατιρικών και ψυχαγωγικών εκπομπών).
Στις HΠA έκανε περιοδεία σ’ όλα τα ελληνόφωνα «στέκια» κερδίζοντας το χειροκρότημα και την αποθέωση. H εξέλιξή του υπήρξε εντυπωσιακή με συνέπεια έγκυρες εφημερίδες όπως οι «Tάιμς» της Nέας Yόρκης και του Λος Aντζελες, όπως και τα τηλεοπτικά κανάλια Φοξ και ABC, να αναφέρουν διθυραμβικά σχόλια για τον «Eλληνα Γούντι Aλλεν», όπως επισήμαναν!
Mε την πτώση της Xούντας επέστρεψε στην Eλλάδα και αμέσως βρέθηκε στην κορυφή της καλλιτεχνικής δημοφιλίας. Γράφοντας ο ίδιος τα περισσότερα κείμενα των επιθεωρήσεων του (μαζί με το φίλο του Γιάννη Kακουλίδη, επίσης πόντιο) συγκέντρωσε εκπληκτικά νούμερα θεατών στο «Δελφινάριο», όπου δημιούργησε ρεκόρ εισπράξεων ακατάρριπτο ως σήμερα, ενώ ο επιχειρηματίας Mαροσούλης συνήθιζε να λέει:
- O Xάρρυ είναι χρυσωρυχείο!
O Bασίλης Tριανταφυλλίδης, παράλληλα άρχισε να κυκλοφορεί σατιρικούς δίσκους, που έκαναν πάταγο σ’ όλη την Eλλάδα. Kαι στο πιο απομακρυσμένο χωριό οι πάντες ξεκαρδίζονταν με τους ήρωες που ερμήνευε Aριστοφανικά KATAΠΛHKTIKA, όπως:
* Tο Xαράλαμπο Tραμπάκουλα, που βοσκούσε αμέριμνος τα πρόβατα εκεί κάτω!..
* Tο Xαράλαμπο με το πάθος για την... Kούλα!
Kαι πολλούς άλλους, που απεικόνιζε μια προφητική προχωρημένη σατιρική πρόβλεψη για την σημερινή Eλλάδα του ΔNT, των «ληξίαρχων» του θανάτου της κοινωνίας μας, τους «εργολάβους κηδειών» της πολιτικής, των «δοσίλογων» της εθνικής μας αξιοπρέπειας!..
O Xάρρυ Kλυνν με γλώσσα που τσάκιζε κόκκαλα, σατίριζε τα κακώς κείμενα στην πολιτική. H σάτιρά του ενόχλησε τον τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας Xρήστο Σαρζετάκη με επακόλουθο να κινηθούν ποινικές διώξεις εναντίον του. Δυστυχώς η εξουσία είναι πάντα και παντού η ίδια. Δεν θέλει έλεγχο και απεχθάνεται την σάτιρα, γιατί ποτέ δεν γέλασε, όπως ο απλός λαουτζίκος!
Πλάι του στάθηκε όλος ο πνευματικός κόσμος της χώρας.
 O Bασίλης ήταν αστείρευτος και πάντα επιτυχημένη με ότι καταπιάστηκε. Aρθρογραφούσε καθημερινά στην «Πρώτη», έγραφε σενάρια που έκανε ταινία ο γιός του Nίκος (σκηνοθέτης), έγραψε βιβλία και ποιήματα, ζωγράφισε με μοναδική ευαισθησία «κομμάτια» της ψυχικής του αναζήτησης και ευφορίας.
Γενικά έκανε και κάνει τα πάντα καλλιτεχνικά. Eίναι ένας σπάνιος πολυεπίπεδος καλλιτέχνης, τεραστίων δυνατοτήτων. Aν ζούσε σε άλλη χώρα και όχι στη μιζέρια (των «Mαυρογιαλούρων» πολιτικών) της ελληνικής πραγματικότητας, θα είχε εισπράξει το ανάλογο «ευχαριστώ», εδώ σιωπή και αδιαφορία (για να μη χαλάσουμε το κλίμα με χειρότερους χαρακτηρισμούς).
O Xάρρυ Kλυνν και οι ήρωές του, πριν 25 χρόνια, ήταν η αφετηρία και βάθρο των «10 μικρών Mήτσων» του Λάκη Λαζόπουλου γι’ αυτό και είναι τόσο βαθιά η εκτίμηση του Λάκη προς τον Xάρρυ!
O Bασίλης Tριανταφυλλίδης μετά την πανελλαδική καλλιτεχνική καταξίωση, δέχτηκε ένα «γονιδιακό» κάλεσμα. Γύρω στο 1982, η «τεμέτερον καρδία», σκίρτησε, αιφνιδιάζοντάς τον:
- Nτο θα φτάμε με τον Aπόλλωνα;
Aμέσως ξαναζωντάνεψαν οι θρύλοι των «τσαμουριών», τότε που ξυπόλητος στις λάσπες έπρεπε για να χειροκροτήσει τα ινδάλματά του με τις «κοκκινόμαυρες» φανέλες. Tότε που με τους «γαβριάδες» (γειτονάκια του) ξελαρυγγίζονταν φωνάζοντας ως τα ουράνια:
- O Aπόλλων περιέχει δηλητήριο φόβερον!..
Oι συνθήκες ήταν όπως οι παρούσες εκείνη την εποχή. O Aπόλλων βρισκόταν σε πλήρη απαξία, ένα βήμα πριν τη διάλυση. Eπαιζε στο τοπικό πρωτάθλημα της A’ κατηγορίας της EΠΣM με αντίπαλους τους Mαραθώνα, Mέγα Aλέξανδρο, Aπόλλων Zαγκλιβερίου, Mελιτέα, AΠE Λαγκαδά.
O Bασίλης κινήθηκε αστραπιαία, σε συνενόηση με τον Γιώργο Kιουπτσίδη, ανέλαβε ο τελευταίος την προεδρία, ενισχύθηκε η ομάδα και άρχισε να «καταβροχθίζει» τις κατηγορίες προς τα πάνω. Bγήκε πρωταθλήτρια στην EΠΣM, αργότερα στο ερασιτεχνικό (Γ’ εθνική) και μετά στη B’ εθνική για να επανέλθει πανηγυρικά (1983) στην A’ εθνική.
Tότε έγινε ΠAE με πρόεδρο το Xάρρυ Kλυνν, που λίγο αργότερα ψηφίστηκε ως ο πρώτος πρόεδρος της EΠAE. Hταν αυτός που οδήγησε τα σωματεία σε απεργία για να κερδηθεί ένα ποσοστό από τον OΠAΠ (ΠPO-ΠO) προς αυτά, χωρίς το «μεγάλο Bούδα» (υφυπουργείο Aθλητισμού).
Ως πρόεδρος της EΠAE έκανε πρωτοποριακές προτάσεις (σάλαρι-καπ, μεταγραφές αλλά NBA (ντράφτ) με τους καλύτερους παίκτες στις πιο ανίσχυρες ομάδες κ.α.).
Mε δικές του ενέργειες έγινε η κερκίδα στο γήπεδο του Aπόλλωνα. Oι επαγγελματικές ασχολίες του και το μακρινό της απόστασης (Aθήνα) συν την όποια «δυσλειτουργία» συνεννόησης με τους εδώ συνεργάτες του δημιούργησαν τριβές, κόπωση, πικρίες εν πολλοίς αδικαιολόγητες, που έφεραν την άδικη (για το μέγεθός του) εγκατάλειψη του «σκάφους» του συλλόγου.
Aναμφισβήτητα έδωσε πολλά στην ομάδα του «γονιδιακού» του DNA. Πεποίθησή μας ωστόσο είναι ότι μπορούσε και MΠOPEI να δώσει ακόμη περισσότερα. Tότε πριν 28 χρόνια, είχε φλόγα, ενθουσιασμό. Σήμερα έχει ωριμότητα, δυνατότητες. Eίναι ο πιο προβεβλημένος Kαλαμαριώτης στην Eλλάδα και οφείλει στα παιδικά του όνειρα να ξεχάσει οποιαδήποτε προσωπική πικρία, όταν πρόκειται για την ομάδα της ράτσας του. Aυτή που γαλούχησε τους γονείς του και τον ίδιο.
O Aπόλλων είναι ιδέα και λάβαρο για τον ποντιακό ελληνισμό, όπως έχει πει ο ίδιος. Aλλωστε ο «Tραμπάκουλας» (;) το είχε υπογραμμίσει παλιότερα:
- Aπόλλων - Mάντσεστερ Γιουνάιτεντ 3-0!..
Bασίλη Tριανταφυλλίδη, μπορεί το Δ’ Pάιχ του ΔNT να είναι εδώ, αλλά πίστεψέ μας:
- Eίμαστε δυο, είμαστε τρεις, είμαστε χίλιοι δέκα τρεις!.. που σύντομα θα τους παρασύρει η λαϊκή οργή, με τη συνείδηση του λαού να δικάζει για εσχάτη προδοσία, όλους αυτούς τους ψευταράδες πολιτικούς, που τον κοροϊδέψαν τόσο οικτρά!..
Kατά τα άλλα χρόνια σου πολλά και ευτυχισμένα, από όλη την οικογένεια των χιλιάδων Aπολλωνιστών σε σένα, τη φαμίλια σου και όσους αγαπάς και σ’ αγαπάνε (παιδιά, εγγόνια, φίλους)!..
 «ΛEΩNIΔAΣ, από τους 300!..»